• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Karadžiću prekinuto do 26. oktobra

Suđenje bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću prekinuto je danas u Međunarodnom tribunalu u Hagu u skladu sa ranije određenim rasporedom, i nastaviće se 26. oktobra.

 Suđenje Karadžiću prekinuto do 26. oktobra Izvor: MONDO

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje oficira UN za taoce.

Tokom kratkog jutrošnjeg zasjedanja, Karadžić, koji se brani sam, završio je unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe Asima Egrlića.

Egrlić je juče svjedočio kako su Muslimani u ljeto 1992. proterani iz opštine Ključ, pošto je Karadžićeva Srpska demokratska stranka nasilno preuzela vlast početkom maja te godine.

Egrlićev iskaz da je poslije rata u BiH, 1996. prisustvovao ekshumaciji tijela desetina Muslimana iz masovnih grobnica u okolini Ključa, Karadžić je osporio tvrdnjom da svjedok ne zna kako su žrtve
stradale, i da su tijela zajednički sahranjena po propisima o "asanaciji terena".

Svjedok je uzvratio pitanjem da li je "asanacija" "to što su pećine bile pune tijela", pokupljenih po terenu i "bačenih u špilje".

Na tvrdnju optuženog da je i lokalna jedinica Vojske RS u Ključu imala 300 mrtvih i više od hiljadu ranjenih, Egrlić je odgovorio da ne spori da su stradali i Srbi i Hrvati, ali da su Muslimani
"izvođeni iz kuća i streljani".

On je pitao Karadžića da li je imao prilike da vidi "groblja kojih je puna Bosna".

Precizirajući da je u Ključu ubijeno 600 građana, da je srušeno 3.500 kuća i 17 džamija, Egrlić je ocijenio da je to bio "pokušaj da se zatre jedna kultura i tradicija".

Egrlić je bio 118. svjedok optužbe na suđenju Karadžiću, koje je počelo krajem oktobra 2009. Sud je do sada zasjedao 214 dana.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE