• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anketa: Građani podržali razdruživanje BiH

Opciju razdruživanja BiH podržava 54,6 odsto ispitanika, dok se tome protiv njih 42,9 odsto, rezultati su ankete, koju je proveo "croportal.ba".

 Anketa: Građani podržali razdruživanje BiH Izvor: MONDO

U anketi je učestvovalo 604 ispitanika, navodi nevladina organizacija "Koroacija libertas".

Leo Pločkinić, koordinator hrvatskog nevladinog sektora u BiH, komentarišući rezultata ankete, ocijenio je da je BiH nefunkcionalna država koja postoji zbog pritiska međunarodne zajednice i istakao da realno stanje pokazuje da je ne prihvataju sami narodi koji žive u njoj.

"BiH je kao država sa fabričkom greškom. Ima skup administrativni aparat koji je dugoročno vuče u provaliju ekonomske propasti", smatra Pločkinić.

Prema njgovim mišljenju, ova "plastična država" dugoročno nije održiva zbog politički, ekonomski, vjerski razloga, a poseban problem predstavlja politički pritisak Bošnjaka za uspostavljanje hegemonije nad druga dva naroda.

On je ukazao i na nametanje bošnjačkih predstavnika, kao i izborne volje većinskih Bošnjaka prema druga dva naroda, ekonomsko izrabljivanje hrvatskih županija, potpuno gušenje slobode govora, zabranu slobode ispovijedanja vjere, te teška kršenja ljudskih prava.

"Bošnjaci svaku od ovih političkih represija pravdaju time kako bi ove slobode i prava mogle dovesti do - trećeg entiteta i eventualnog raspada zemlje. No, svakako je realnija činjenica da bez trećeg entiteta bošnjačka politika vodi BiH u raspad prčicom i kroz brži postupak", istakao je Pločkinić.

On upozorava da će zabrane ljudskih i građanskih prava i sloboda, veće hrvatske autonomije u BiH, osporavanja osnovnih nacionalnih i konstitutivnih prava uvesti represiju vlasti koja će cijelo društvo odvesti u sunovrat i nesretna ponavljanja istorije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE