• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet Evrope: Usvojena rezolucija o Balkanu

U rezoluciji se pozivaju politički akteri BiH da što prije formiraju vlast na državnom nivou, te da se implementira presuda u slučaju "Sejdić i Finci"

 Savjet Evrope: Usvojena rezolucija o Balkanu Izvor: MONDO

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je danas rezoluciju o političkoj situaciji na Balkanu u kojoj se pozivaju politički akteri BiH da što prije formiraju vlast na državnom nivou, te da se implementira presuda "Sejdić i Finci" Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je Srni Milica Marković, član delegacije parlametna BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

"Tokom diskusije o političkoj situaciji na Balkanu ukazala sam da se situacija u BiH ne može dovoditi u vezu sa sjevernim Kosovom gdje postoje fizički sukobi sa ljudskim žrtvama. BiH se s tim ne može porediti kao država koja ima političke i konceptualne probleme", rekla je Markovićeva.

Ona je naglasila da je tokom rasprave u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope ukazala na činjenicu da će parlament BiH 10. oktobra imenovati grupu koja će imati zadatak da pripremi promjene Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Markovićeva je napomenula da je izvjestilac Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope izrazio zadovoljstvo što će to biti učinjeno.

"Ova rezolucija, u svakom slučaju, predstavlja uvertiru za izvještaj Monitoring tima koji će biti razmatran u januaru 2012. godine", dodala je ona.

Prije usvajanja ove rezolucije delegacija BiH u Savjetu Evrope podnijela je Komitetu za monitoring izvještaj o stanju u BiH.

Članovi delegacije Mladen Bosić (SDS) i Saša Magazinović (SDP) obrazložili su situaciju u vezi sa zastojem u formiranju Savjeta ministara BiH.

Bosić je izrazio čuđenje da se BiH našla u novoj, hitnoj, rezoluciji Savjeta Evrope o Balkanu, zajedno sa Kosovom i Albanijom, konstatujući da su to sasvim različite situacije, navodi se u saopštenju SDS-a.

Mladen Bosić, koji je i predsjedik SDS-a, podsjetio da je i u Belgiji zastoj u formiranju vlasti poslije izbora još duži, ali da niko ne pomišlja da se spolja miješa u sastavljanje belgijske vlade.

Delegacija je izrazila čuđenje što se BiH našla u ovoj rezoluciji sa Kosovom i Albanijom, iako tretirani problemi nisu slične prirode.

Zaključak Monitoring komiteta PSSE-a je da će izvjestioci za BiH do 15. decembra sačiniti konačan izvještaj o BiH, koji će biti razmatran na januarskom zasjedanju Parlamentarne skuštine Savjeta Evrope.

Delegaciju Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope čine Milica Marković, Borjana Krišto, Saša Magazinović, Mladen Bosić, Ismeta Dervoz, Nermina Kapetanović, Boško Tomić i Krunoslav Vrdoljak.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE