• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mještani Gornjih Kladara protiv izgradnje farme

Mještani srbačkog sela Gornji Kladari danas su ponovo spriječili početak radova na izgradnji šest velikih peradarskih farmi

 Mještani Gornjih Kladara protiv izgradnje farme Izvor: MONDO

Mještani srbačkog sela Gornji Kladari danas su peti put u posljednjih 10 dana spriječili početak radova na izgradnji šest velikih peradarskih farmi kapaciteta od po 30 000 tovnih pilića u jednom turnusu klaonice" Perutnina Ptuj", koja je sagrađena u Poveliču kod Srpca.

Investitor je danas bio angažovao Agenciju za bezbjednost "Sekjuriti" Banjaluka i asistenciju pripadnika Policijske stanice Srbac, ali su mještani bili odlučni da po svaku cijenu spriječe ulazak građevinskih mašina koje su trebale da raščiste teren i pripreme ga za polaganje temelja.

"Moja kuća udaljena je svega 20 metara od jedne od tih farmi čiji će filteri koji izbacuju smrad biti okrenuti prema mojim ulaznim vratima. Majka sam petoro djece i baka šestoro unučadi kojima valjda treba čist vazduh za disanje", kaže mještanka Ruža Popović - Višnjić.

Mještanin Gornjih Kladara Slobodan Adamović ističe da on i njegove komšije strahuju da će zbog smrada biti nepodnošljiv život u tom selu.

"Mještanima je poznato da su Slovenci pribavili dokumentaciju za gradnju farmi u našem selu, ali je trebalo pitati i naših 50 domaćinstava da li smo za to. Znate li vi šta znači ovdje proizvesti 180 000 brojlera u jednom turnusu ili preko jednog miliona na godišnjem nivou", navodi Adamović.

U "Perutnini Ptuj" kažu da posjeduju ekološku saglasnost resornog ministarstva i sve dozvole za gradnju, da u Klaonici peradi u Poveliču zapošljavaju 243 radnika i da na tržište 22 zemlje isporučuju 10 miliona kilograma svježeg pilećeg mesa koje posjeduje sertifikate za standard kvaliteta "Iso","Hasap" i "Halal".

Prema riječima direktora ove slovenačke firme Svaruna Udoviča, u Brezi kod Sarajeva otvorena je fabrika za preradu pilećeg mesa koje se prodaje u više od 30 maloprodajnih objekata u cijeloj BiH, te da je politika ove firme dalje širenje proizvodnje na cijelom području RS i BiH.

Nakon dužeg ubjeđivanja pripadnici "Sekjuritija" i Policijske stanice Srbac nisu upotrijebili silu, pa je na kraju dogovoreno da delegacija mještana Gornjih Kladara sutra u 8.00 časova posjeti načelnika opštine Živka Mikulića i u razgovoru s njim pokušaju riješiti ovaj problem u svoju korist.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE