• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog TV pretplate plijene svinju!

Dušanki Adžić iz Dervente biće zaplijenjena svinja od 30 kilograma zbog neplaćanja tri računa TV pretplate. Svinja pripala RTRS-u!

 Zbog TV pretplate plijene svinju! Izvor: MONDO

Pored uobičajenih "komada" pokretne imovine neplatiša RTV pretplate, sudovi u RS po osnovu duga za ovu taksu nerijetko zapljenjuju i životinje!

Tako je Osnovni sud u Derventi krajem septembra donio rješenje da Dušanki Adžić bude zaplijenjena svinja težine 30 kilograma, a jednom njenom sugrađaninu kobila stara 30 godina, teška oko 350 kilograma, a vrijedna 400 maraka!

Svinju Adžićeve je RTRS, "kao najbolji ponuđač", kupio za 12 maraka i potpisao da će, po po preuzimanju kupljenje stvari, u cijelosti biti namireni svi dugovi, piše "Press RS".

Dušanka Adžić kroz suze kaže da joj je svinja oduzeta zbog tri neplaćene pretplate, što sve zajedno košta manje od 20 maraka. Ona naglašava da je, uprkos siromaštvu u kojem živi, uredan platiša ove takse i dodaje da neplaćeni računi datiraju od prije desetak godina!

"Kada su me obavijestili o dugu, trenutno nisam imala para da ga izmirim! Onda se desilo što se desilo! U maju su došli sudski radnici i popisali mi jednu od dvije svinje koje sam imala! To je tada bilo moje jedino blago, jer sa nezaposlenim sinom živim od 150 maraka invalidnine. Muž mi je poginuo u ratu, tako da sam još više ogorčena na činjenicu da su me ostavili bez važnog izvora egzistencije", kaže Adžićeva.

Ona dodaje da je sud procijenio da njen dug za RTV pretplatu sa kamatama iznosi oko 120 maraka!

"Toliko su procijenili svinju, pa su odlučili da će njome biti pokrivena dugovanja prema RTRS-u. Plakala sam i molila da mi je ne oduzimaju, ali nije pomoglo! Prije toga su prijetili da će mi oduzeti jednu invalidninu, ali je njihov izbor ipak pao na životinju. Još je nisu odveli, ali svaki dan strahujem kada će doći. Sud je tri puta slao obavještenje da će preuzeti svinju, ali su se prije nekoliko dana oglasili da je ona nadalje u nadležnosti RTRS-a i da će oni doći da je preuzmu. Baš me zanima šta će RTRS uraditi sa njom, jer je više nego neuobičajeno da se dugovi namiruju na ovaj način", kaže Adžićeva.

U Osnovnom sudu u Derventi kažu da se životinje tretiraju kao i svaka druga pokretna imovina, koja su u postupku prinudne naplate može oduzimati.

"Pomenutim licima oduzeti su konj i svinja, jer oni nisu raspolagali ničim drugim što bi se moglo zaplijeniti i prodati. Bitno je da se vrijednost zaplijenjene robe poklapa sa dugom, kako bi se oštećena strana mogla namiriti. Nakon sudskog rješenja, RTRS ima mogućnost ili da odmah preuzme robu, ili da je ostavi kod bivšeg vlasnika do prodaje", kaže sudski izvršilac Nedeljko Tanasić.

U banjalučkom Osnovnom sudu kažu da se do sada nisu susretali sa pljenidbom životinja i dodaju da se od pokretne imovine najčešće popisuju i plijeni nakit, električni uređaji, namještaj i automobili.

"Ljudima se ne oduzimaju stvari čiji gubitak ugrožava njihovu egtzistenciju. S druge strane, dužnik ima pravo da se žali na sudski zaključak o oduzimanju imovine ili na rješenje o izvršenju. Međutim, to je za građane najčešće nepoznanica, pa dospjevaju u situaciju da im se oduzimaju nepokretne stvari. Sud u izvršnom postupku odlučuje koje vrijednosti popisane stvari moraju biti, a u tu vrijednost se uračunava trošak izvršenja i dug", kažu u ovom sudu. 

Vinko Perić, vlasnik TV "Vikom", kaže za "Press RS" da bi najbolje bilo uvesti model da građani plaćaju pretplatu za kanal koji gledaju.

"Možda neki uopšte ne gledaju program RTRS-a, a moraju mjesečno da izdvoje šest maraka za pretplatu, pa završavaju na sudu! Onda im otimaju konje, krave, svinje, što je svojevrstan harač, jer se iz pomenute pretplate značajan dio izdvaja za finansiranje FTV-a i BHT1", kaže Perić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac kaže da će životinje, zaplijenjene zbog duga za RTV pretplatu, iz svojih štala i obora najvjerovatnije biti proslijeđene u neku klaonicu, osim ako RTRS ne planira da otvori zoološki vrt!

"Neljudski je da se ljudima otimaju životinje od kojih žive, da bi se naplatila pretplata! Ne kažem da se ona ne treba plaćati, ali ne po svaku cijenu! Ako čovjek ne izmiri nekolika računa, žalosno je da ostane bez hrane ili životinje koja mu pomaže u radu. Ovo je dokaz da su za mnoge građane Srpske domaće životinje jedino bogatstvo kojim raspolažu", kaže Usorac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE