• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Tomislavgradu prave spomenik "gastarbajteru"

U Tomislavgradu podižu spomenik radniku koji je "trbuhom za kruhom" decenijama odlazio na privremeni rad u inostranstvo

 U Tomislavgradu prave spomenik "gastarbajteru" Izvor: MONDO

Opštinsko vijeće Tomislavgrada usvojilo je odluku o podizanju spomenika ovdašnjem "gastarbajteru" - radniku koji je "trbuhom za kruhom" decenijama odlazio na privremeni rad u inostranstvo, uglavnom u Njemačku, gdje je većina dočekala i penziju.

Cijeli projekat će koštati 60.000 KM i biće to prvi ovakav spomenik u svijetu.

Predsjednik Opštinskog vijeća Mato Kelava rekao je da će spomenik visine dva metra predstavljati grupni porodični portret na kojem su otac, majka, dječak i djevojčica zagrljeni na rastanku, odnosno ispraćaju supruga i oca "gastarbajtera" na njemačko gradilište - "bauštelu", iza kojih se nalazi kofer ili kako stariji Duvnjaci kažu "kuver".

On smatra da će se stanovnici opštine Tomislavgrad, u kojoj nema kuće koja nije dala barem jednog "gastarbajtera", na ovaj način odužiti generacijama ovdašnjih pečalbara koji su u najvećoj mjeri doprinijeli razvoju zavičaja i boljem životnom standardu.

Spomenik, koji će biti izrađen od bračkog kamena i postavljen u blizini Autobuske stanice u Tomislavgradu, u bliskoj budućnosti trebalo bi da postane prepoznatljiv zaštitni znak duvanjskog kraja.

Kelava tvrdi da Duvnjaka ima na sve četiri strane svijeta, te da je 8 000 stanovnika ili trećina populacije ove opštine stalno raseljena, odnosno na radu u raznim zemljama svijeta, najviše u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, odnosno u Minhenu.

Gotovo identična situacija je i u susjednoj opštini Livno iz koje se van zavičaja nalazi najmanje 10 000 pečalbara, ali Livnjacima još nije palo napamet da podignu spomenik svom "gastarbajteru", koji je najzaslužniji što Hrvati u ovom dijelu Federacije BiH i Livanjskog kantona imaju najbolji životni standard u BiH i široj regiji.

Od početka šezdesetih godina prošlog vijeka, kada su počele prve ekonomske migracije sa područja bivše SFRJ, samo na privremenom radu u Njemačkoj sa područja opština Tomislavgrad i Livno penzije je ostvarilo više od 20 000 ovdašnjih "gastarbajtera".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE