• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh Irinej osveštao hram u Višnjiku

Patrijarh srpski Irinej osveštao je novu crkvu u modričkom naselju Višnjik i služio svetu arhijerejsku liturgiju.

 Patrijarh Irinej osveštao hram u Višnjiku Izvor: MONDO

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novosagrađen hram posvećen Pokrovu presvete Bogorodice u modričkom naselju Višnjik.

Nakon svete arhijerejske liturgije, koju je služio uz sasluženje episkopa moravičkog Antonija, budimljansko-nikšićkog Joanikija i zvorničko-tuzlanskog Vasilija, patrijarh Irinej je poručio vjernicima da ostanu vjerni svom narodu, vole svoju otadžbinu i sa svojim predstavnicima sarađuju u najvećoj mogućoj mjeri.

"Saradnja naroda i onih koji vode narod vodi boljem stanju i rješavanju gorućih problema", poručio je patrijarh Irinej, koja je predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik danas odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti.

Patrijarh je poručio vjernicima da su gradnjom ovog hrama ukrasili i sebe i svoju duhovnost, te pozvao vjernike iz drugih sredina da u svojim mjestima grade hramove.

"Pozivam narod da se uvijek nedjeljom i praznicima okuplja kod svojih hramova u što većem broju i tu napoji živom vodom i nahrani duhovnom hranom", rekao je patrijarh Irinej novinarima.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je dolazak patrijarha srpskog danas u Modriču veliki praznik sa porukama mira i ljubavi.

"Mi želimo da pokažemo da je odnos RS prema crkvi i svim vjerskim zajednicama važan element nacionalnog i narodnog identiteta. RS želi da afirmiše politiku mira koju propagira Srpska pravoslavna crkva (SPC) i obezbjedi da bude trajno mjesto za ljude koji žele da žive tu i koji smatraju da je ovdje naša zemlja i otadžbina", rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da dolazak patrijarha u Srpsku jača uvjerenje da se ono što se radi u RS radi na najbolji mogući način, uz sve teškoće sa kojima je RS suočena.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić rekao je da je današnji dolazak patrijarha Irineja u RS i osveštanje hrama u Modriči veliki događaj za Srpsku.

"Obratio nam se riječima mira i ljubavi i poštovanja i pokazao nam da su upravo te vrijednosti jedini put jednog naroda", rekao je Džombić, naglasivši da Vlada Srpske ima dobru saradnju sa SPC i drugim vjerskim zajednicama u RS, te da želi njegovati tu saradnju i u budućnosti.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije rekao je da je narodu crkva majka i sve na svijetu što čovjek može da ima.

"Molimo se Bogu da obezbjedi mir u cijelom svijetu i u BiH i da sačuva Srpsku, za koju je proliveno mnogo krvi", rekao je vladika Vasilije i dodao da jedan mali narod, kao što je srpski u RS, ako ne živi u slozi, ljubavi i miru uvijek rizikuje da će ga "velike aždaje progutati".

Današnjoj svečanosti u Višnjiku, kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi, osim najviših zvaničnika Srpske i SPC, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, poslanici u Narodnoj skupštini RS, načelnici više opština iz RS i brojni drugi gosti.

Kum danas osveštanog hrama u Višnjiku je Kosta Ilić iz Jasenice kod Tuzle, koji sada živi u Bijeljini, kumovi časnih krstova hrama su Stevo i Simo Novaković iz Skugrića kod Modriče, a kum ikonostasa hrama Zdravko Šarčević iz Botajice kod Modriče.

Gradnja hrama u Višnjiku počela je 25. avgusta 2005. godine, a 14. septembra iste godine osveštani su temelji. Crkva ima pet kupola i prema dimenzijama koje iznose, 26 sa 14 metara, među najvećim je pravoslavnim crkvama u RS.Crkva ima pet kupola i prema dimenzijama koje iznose, 26 sa 14 metara, među najvećim je pravoslavnim crkama u Srpskoj.

Zvonik hrama sa krstovima visok je 52 metara i kao pravoslavni svetionik dominira nad Posavinom. Hram je izgrađen zahvaljujući prilozima vjernika, a održane su i dvije donatorske večere.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE