• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministri EU: Hitno formirati vladu u BiH

Ministri EU pozvali političke vođe BiH da hitno, uz uključivanje svih strana, sastave vladu na državnom nivou

 Ministri EU: Hitno formirati vladu u BiH Izvor: MONDO

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Luksemburgu "pozvali političke vođe Bosne i
Hercegovine da hitno, uz uključivanje svih strana, sastave vladu u ravni države" i ponovili riješenost EU da ojača podršku BiH.

U saopštenju ministara inostranih poslova EU je od političkih rukovodstava u BiH zatraženo i da "prionu na hitno sprovođenje nužnih reformi kako bi se učinili kvalitetni koraci napred na putu ka EU".

Oni su dodali da su "primili k znanju razgovore političkih vođa (u BiH) i ohrabruju ih da to pretoče u opipljive rezultate".

Savjet ministara EU, naglašeno je, "podvlači nedvosmislenu predanost" EU perspektivi Bosne i Hercegovine i "teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i ujedinjene zemlje".

Evropski ministri su istakli da će novi Specijalni predstavnik i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen "imati vodeću ulogu u davanju podrške Bosni i Hercegovini u pitanjima vezanim za EU, uz očekivanje da se primjene svi elementi politike EU".

A, kako je navedeno, "Savjet ministara EU zahvaljuje Visokom predstavniku Valentinu Incku na djelovanju i  naporima tokom dužnosti Specijalnog predstavnika EU".

"Kad je riječ o sveukupnoj strategiji EU za BiH, Savjet ministara EU očekuje raspravu s međunarodnom zajednicom o preustrojstvu međunarodnog prisustva, uključujući smanjenje i moguće izmještanje
Ureda visokog predstavnika" iz BiH.

U saopštenju se ističe da "Savjet ministara potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi da, u skladu s obnovljenim mandatom UN, ima izvršnu vojnu ulogu u podršci naporima Bosne i Hercegovine da očuva
bezbjedne uslove i zaštitu".

Takođe se podvlači da će glavni napor EU vojne "Operacije Altea" u BiH biti usmjeren na "jačanje kapaciteta i obuku" vojnih snaga BiH, "uz budno praćenje stanja i ubjedljive rezervne snage koje u slučaju potrebe mogu biti pozvane da podrže nastojanja za očuvanje ili ponovno uspostavljanje bezbjednih uslova i zaštite".

"Ta operacija će biti ponovo razmještena sa snagama u Bosni i Hercegovini, uz usredotočenje na izgradnju kapaciteta i obuku, dok će zadržati sredstva da doprinese moći vlasti Bosne i Hercegovine za odvraćanje opasnosti".

"Rezervne snage će biti smještene u blizini uz redovno obavljanje zadataka izviđanja unutar zemlje i vježbe".

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE