• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽRS nudi posao nezaposlenim mašinovođama

Uprava ŽRS ponudila posao nezaposlenim mašinovođama nakon što su mašinovođe juče počele štrajk i zaustavili vozove

 ŽRS nudi posao nezaposlenim mašinovođama Izvor: MONDO

''Željeznice Republike Srpske'' uputile su javni poziv svim nezaposlenim mašinovođama sa položenim stručnim ispitom da se odmah jave ovom preduzeću radi dogovora o radnom angažovanju, nakon što su mašinovođe juče počele štrajk i zaustavili vozove.

Željeznice pozivaju nezaposlene mašinovođe da se jave u Upravnu zgradu Željeznica u Doboju, u ulici Svetog Save broj 71, navodi se u javnom pozivu koji je potpisao generalni direktor preduzeća Dragan Savanović.

Mašinovođe ''Željeznica'' juče su zaustavili vozove nakon što rukovodstvo preduzeća nije usvojilo njihov zahtjev da im se za februar i mart, umjesto jedne marke, isplate primanja od 2,4 KM po kilometar-satu.

Oni tvrde da bi njihova primanja sa obračunom primanja od jedne marke po kilometar-satu bila manja za 200 KM,odnosno da je nacrtom novog kolektivnog ugovora predviđeno dalje smanjivanje njihovih plata i izračunali su da bi one bile manje za čak 500 KM.

Mašinovođe nisu prihvatili prijedlog generalnog direktora ''Željeznica'' koji je od njih zatražio da se strpe deset dana kako bi sa resornim ministrom našao rješenje.

Oko 230 mašinovođa Željeznica Republike Srpske i danas se nalazi u dobojskoj Radionici za održavanje šinskih vozila, odlučni u stavu da ne pokrenu vozove dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, javlja dopisnik Srne iz Doboja.

Prema riječima njihovih predstavnika, na oglasnoj ploči Radionice za održavanje šinskih vozila jutros se našla naredba Uprave ŽRS da mašinovođa napuste krug radionice.

Mašinovođe odbijaju da napuste krug radionice, tvrdeći da na ovaj način čuvaju svoju imovinu.

Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti i Samostalni sindikat radnika infrastrukture Željeznica Republike Srpske ogradili su se od obustave rada mašinovođa, ocijenivši je nelegalnom.

Sindikat željezničara Republike Srpske (RS) uputio je javni poziv predstavnicima mašinovođa i Upravi preduzeća "Željeznice RS" (ŽRS) da učine dodatne napore i dijalogom iznađu rješenja za izlazak "iz izuzetno teške i neizvjesne situacije".

"Sindikat željezničara RS podržava svaki vid radničke borbe za bolji materijalni i socijalni status, ali to mora da bude u skladu sa zakonom i posredstvom legalnih organa i institucija sistema", navodi se u saopštenju Sindikata željezničara RS, koje je potisao predsjednik Nedislav Kuzmić.

On je podsjetio mašinovođe i sve ostale radnike na činjenicu da je u ŽRS, osim naslijeđenih problema, i finansijska situacija veoma loša, a materijalno-finansijski položaj zaposlenih, pa i mašinovođa, izuzetno nepovoljan, te pozvao da se rješenja traže dijalogom.

"Ne dozvolimo nekim `dušebrižnicima` da nas isturaju naprijed i koriste tešku situaciju u kojoj se nalaze ŽRS i svi mi zaposleni zajedno, jer su oni zarad ličnih interesa spremni da žrtvuju `Željeznice` i gurnu u propast i nestanak", ističe se u saopštenju.

Uprava ŽRS saopštila je danas da se pobuna mašinovođa odvija mimo svih zakonskih okvira i da posljedica mogu biti sankcije za sve koji odbijaju da izvršavaju radne zadatke, čime direktno ugrožavaju tešku situaciju u preduzeću.


"Ukoliko se još danas ne zaustavi pobuna, sva prouzrokovana direktna i indirektna šteta ovom obustavom rada biće stavljena na teret mašinovođa ŽRS", upozorava Uprava ovog javnog preduzeća.

O nelegalnoj obustavi rada mašinovođa obaviješteni su Inspekcija rada, MUP RS i Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE