• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc: Suđenje Mladiću biće ubrzano

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da će suđenje bivšem generalu Ratku Mladiću biti ubrzano. Tribunal: Mladić nema upalu pluća

 Bramerc: Suđenje Mladiću biće ubrzano Izvor: MONDO

Istovremeno, Bramerc nije želio da komentariše zdravstveno stanje optuženog, koji je hospitalizovan zbog problema sa plućima.

"Sva pitanja u vezi sa zdravljem optuženih koji se nalaze u pritvorskoj jedinici Tribunala su u nadležnosti sekretara Tribunala. Ono što mogu reći jeste da Tribunal radi prema najvišim međunarodnim standardima, a medicinsko osoblje pruža potrebnu ljekarsku pomoć optuženima koji se nalaze u pritvorskoj jedinici", kazao je Bramerc.

On je sarajevskom "Dnevnom avazu" rekao da su već preduzete mjere za ubrzanje suđenja Mladiću, kao i da će tužilaštvo učiniti sve što može kako bi, kako je rekao, suđenje bilo ekspeditivno.

Bramerc je takođe naveo da u novembru očekuje odgovor Srbije o tome ko su osobe koje su pomagale skrivanje Mladića i Gorana Hadžića.

Mladić je u posljednje vrijeme lošeg zdravlja i sve češće se mogu čuti konstatacije da neće dočekati izricanje presude za zločine počinjene u BiH, piše "Avaz".

Mladićev advokat Miloš Šaljić izjavio je sinoć da je njegov klijent smješten u bolnicu zbog, kako je rekao, upale pluća.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevu, kod Zrenjanina, poslije višegodišnjeg skrivanja, a nekoliko dana kasnije prebačen je u pritvorsku jedinicu u Hag, gdje čeka početak suđenja za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini.

Posljednja statusna konferencija u Haškom tribunalu održana 6. oktobra, kasnila je više od sat vremena zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja.

Tada je optuženi rekao da nije bio u stanju da se sam obuče i spremi za dolazak u sud, već mu je u tome pomagalo osoblje pritvorske jedinice u Sheveningenu.

Govoreći otežano i nepovezano, Mladić se na statusnoj konferenciji požalio na bolove u bubrezima i zatražio od sudskog vijeća da mu odobri da ga pregledaju ljekari iz Srbije i Republike Srpske koji su mu "dijagnosticirali pokretanje kamena u bubregu 1996. godine".

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić potvrdila je danas da haški optuženik Ratko Mladić trenutno prima ljekarsku pomoć, ali nije mogla da precizira o kakvoj je pomoći riječ.

"Neki mediji su prenijeli izveštaje da Mladić ima upalu pluća. Potvrđujem da je on trenutno pod medicinskim tretmanom, ali nisam u mogućnosti da otkrijem prirodu tog tretmana", navedeno je u saopštenju Jelačićeve.

Ona je demantovala navode nekih medija da je Mladić prošle sedmice kolabirao, navodeći da te "neosnovane spekulacije" ni na koji način ne mogu biti povezane sa tretmanom koji danas prima.

"Kašnjenje početka statusne konferencije u četvrtak, 6. oktobra nije imalo nikakve veze sa zdravstvenim stanjem optuženog, nego s kašnjenjem njegovog prevoza iz Pritvorske jedinice u Međunarodni sud", dodaje se su saopštenju.

Mladićev advokat Miloš Šaljić izjavio je sinoć Tanjugu da je Mladić smješten na bolničko liječenje zbog upale pluća.

"Uprava zatvora u Sheveningenu obavijestila me je da je Mladić smješten u bolnicu, navodno zbog upale pluća, ali nisu htjeli da kažu u koju", rekao je Šaljić.

Jelačić je podsjetila da je Mladić imao više bolesti kada je prebačen u Tribunal i da prima odgovarajući tretman za te bolesti.

"Međunarodni sud nastavlja da Mladiću, kao i svakom drugom pritvoreniku, pruža najbolju zdravstvenu negu dostupnu u Holandiji", istakla je portparolka Tribunala.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE