• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vozovi u Srpskoj i dalje stoje

Vozovi na prugama u RS i dalje stoje, a generalni direktor ŽRS Dragan Savanović pozvao na sastanak predsjednike sindikata i članove uprave

 Vozovi u Srpskoj i dalje stoje Izvor: MONDO

Vozovi na prugama Republike Srpske (RS) i dalje stoje zbog štrajka mašinovođa, a generalni direktor "Željeznica RS" (ŽRS) Dragan Savanović pozvao je danas na sastanak predsjednike svih sindikata i članove uprave preduzeća, saznaje Srna.

Sastanak je zakazan za 13.00 časova u upravnoj zgradi firme u Doboju.

Oko 200 mašinovođa okupljenih u dobojskoj radionici za održavanje šinskih vozila provelo još jednu noć pod otvorenim nebom.

Prema riječima predstavnika mašinovođa, stanje je nepromijenjeno i dosad nisu imali kontakte sa Upravom ŽRS-a.

Mašinovođe su i dalje odlučne u stavu da neće pokrenuti željeznički saobraćaj sve dok ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima.

Istovremeno, na ulazu u upravnu zgradu ŽRS-a primjetno je pojačano prisustvo radnika na obezbjeđenju ovog javnog preduzeća.

Prema riječima Milanke Stamenić, menadžera za odnose s javnošću ŽRS-a, uprava ovog javnog preduzeća trebalo bi da se oglasi saopštenjem oko 13.00 časova, ne dajući više informacija.

Trenutni prekid željezničkog saobraćaja je treća obustava teretnog i putničkog prevoza na prugama Srpske od početka ove godine.

Mašinovođe koje se prekjuče prestale da voze traže primjenu protokola potpisanog 16. juna prema kojem je uprava preduzeća dužna da im isplati razliku u trošku koji se stručno naziva kilometar i to u iznosu od 1,40 KM kao i dalju isplatu ovog primanja u visini od 2,40 KM.

Stav uprave je da za ove svrhe ŽRS nemaju novac, te da se zahtjevima mašinovođa ne može udovoljiti, kao ni ispuniti obaveze koje su ranije uprave "Željeznica" preuzele.

Izuzev Samostalnog sindikata mašinovođa u ŽRS radnike okupljene u dobojskoj radionici za održavanje šinskih vozila nije podržao nijedan drugi sindikat ovog javnog preduzeća.

Mašinovođe tvrde da je ovakav potez ostalih sindikata očekivan, jer su ukidanjem ranije cijene kilometra oštećeni jedino oni, a prema njihovim procjenama, riječ je o umanjenju mjesečne zarade otprilike za 200 KM.

Uprava ŽRS juče je saopštila da su mašinovođe plaćene više od 1.000 maraka na mjesečnom nivou, što je suštinski veće primanje od onoga koji ostvaruju zaposleni sa visokom stručnom spremom u Željezničkom operateru RS.

Rukovodstvo "pobunjenih mašinovođa" ocijenilo je ovo saopštenje kao plasiranje dezinformacija Uprave ŽRS-a, napominjući da je koeficijet prema kome se obračunava plata našinovođe 4,55 što se množi sa cijenom rada od 120 KM, odnosno da je plata mašinovođe oko 600 KM ili sa svim ostalim benificijama oko 820 KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE