• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selman: Ustavni sud BiH nenadležan za katastar

Ustavni sud BiH nije nadležan da razmatra pitanje uslađenosti zakona o katastru RS sa Ustavom BiH, jer je katastar izvorna nadležnost entiteta.

 Selman: Ustavni sud BiH nenadležan za katastar Izvor: MONDO

Ovo je izjavio ministar pravde RS Džerard Selman.

"Krajnja instanca koja je mogla da odlučuje o tom zakonu je Ustavni sud RS", rekao je Selman danas novinarima u Banjaluci.

Selman je naveo da je na malo čudan način došlo do prenošenja nadležnosti sa jednog na drugi sud, navodeći da je predsjednik Ustavnog suda RS zatražio da Ustavni sud BiH prvo donese odluku o Zakonu o katastru, a nakon toga bi o tome odlučivao Ustavni sud RS, što nije primjereno ustavno-pravnom poretku RS i BiH.

"Iz svih tih razloga, a radi otklanjanja negativnih posljedica, Vlada RS je odlučila da u skupštinsku proceduru uputi novi tekst zakona o premjeru i katastru RS, gdje su uvedene određene novine u odnosu na tekst koji je na ocjeni ustavnosti", istakao je Selman.

Selman je rekao da je ovaj zakon izmijenjen u dijelu koji se odnosi na to da Republička geodetska uprava dok god se ne utvrdi međuentitetska linija razgraničenja nije nadležna za evidentiranje i vođenje podataka, iako ona raspolaže svim podacima o međuentitetskoj liniji koja prolazi kroz sve katastarske čestice i opštine.

"Novim zakonom je obezbijeđena mogućnost dvojne sudske zaštite, od kojih se jedna odnosi na rješenja koja donosi Geodetska uprava i tehničke podatke, a drugi dio kod ostvarivanja svojinskih prava na nekretninama", rekao je Selman.

On je istakao da su vraćene određene nadležnosti redovnim sudovima RS da stranke koje imaju manje prava na određenim nekretninama mogu zaštitu svojih prava da traže kod nadležnih sudova.

"RS nije odustala od koncepta jedinstvene evidencije nekretnina, tako da se zemljišne knjige koje su preuzete u Republičku geodetsku upravu ne vraćaju u sudove", zaključio je Selman.

U Narodnoj skupštini RS u toku je skupštinska rasprava o Prijedlogu zakona o premjeru i katastru RS, koji je Vlada RS uputila u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE