• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konstituisana komisija za slučaj "Sejdić i Finci"

Formirana parlamentarna grupa treba da dostavi prijedlog amandmana vezanih za odluku Suda iz Strazbura. Rok za pripremu je 30. novembar.

 Konstituisana komisija za slučaj "Sejdić i Finci" Izvor: MONDO

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci konstituisana je danas u Sarajevu.

Na konstitutivnoj sjednici izabrano je rukovodstvo Komisije, na čijem će čelu kao predsjedavajući biti Šefik Džaferović, njegova prva zamjenica je Borjana Krišto, dok je za drugog zamjenika izabran Krstan Simić.

Prema Džaferovićevim riječima, dogovoreno je da naredna sjednica Komisije bude u utorak, 18. oktobra, kada bi trebalo da bude dogovoren način njenog rada, a planirano je da radi i u srijedu i četvrtak iduće sedmice.

"Nemamo puno vremena i gledaćemo svaki slobodan termin da se Komisija sastaje i radi", rekao je Džaferović novinarima nakon konstitutivne sjednice, ističući da će prioritet nad radom Komisije imati samo sjednice parlamentarnih domova.

Džaferović je dodao da će Savjet nacionalnih manjina biti pozivan na sjednice, a da će Komisija odlučiti o njihovom načinu učešća.

Podsjećajući na važnost i težinu zadatka koji je pred Komisijom, Krišto je najavila da će se zalagati da se uspostave principi na kojima će ovo tijelo raditi.

"Smatram da jedino tako možemo doći do rješenja", naglasila je Krišto.

Tok konstitutivne sjednice Komisije ulio je optimizam Simiću, koji je rekao da ima utisak da svi članovi Komisije žele ostvariti cilj zbog kojeg je ova komisija formirana.

"Pred nama je veliki izazov kojem moramo odgovoriti", istakao je Simić i dodao da će biti razmotreno na koji način da pripadnici nacionalnih manjina i eksperti učestvuju u njenom radu.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 30. septembra zaključak o osnivanju komisije, koji je 11. oktobra usvojio i Predstavnički dom. U privremenoj komisiji učestvovaće predstavnici svih 13 parlamentarnih stranaka.

Iz Doma naroda članovi su Krišto, kao predstavnica HDZ BiH, i Simić, koji će predstavljati SNSD, a iz Predstavničkog doma u Komisiju su imenovani Saša Magazinović - SDPBiH, Šefik Džaferović - SDA, Borislav Bojić - SDS, Ismeta Dervoz - Savez za bolju budućnost BiH, Beriz Belkić - Stranka za BiH, Božo Ljubić - HDZ 1990, Zvonko Jurišić - HSP, Mladen Ivanković Lijanović - Narodna stranka "Radom za boljitak", Vesna Krstović-Spremo - PDP, Petar Kunić - DNS i Nermin Purić - DNZBiH.

Zadatak Privremene komisije biće da, u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru.

Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE