• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stoodstotni invalid nema pravo na invalidsku penziju?

Paraplegičaru Željku Radoviću do sada je šest puta odbijen zahtjev za invalidsku penziju sa obrazloženjem da "ne postoji umanjena radna sposobnost"?!

 Stoodstotni invalid nema pravo na invalidsku penziju? Izvor: MONDO

Željku Radoviću (48) sa Sokoca dijagnostifikovani su paraliza i paraplegija donjih ekstremiteta i sada je u invalidskim kolicima, ali pravo na invalidsku penziju nije mu priznato, jer je prvostepenim vještačenjem na Palama utvrđeno da nisu ispunjeni uslovi za ostvarivanje penzije?!

Prvostepeni organ Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, Filijala Istočno Sarajevo, obrazložio je da liječenje Radovića - nije završeno.

Zbog toga je on uputio tužbu Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu u maju ove godine, a sud je tužbu odbio sa obrazloženjem da njegovo zdravstveno stanje "nije umanjeno, odnosno njegova radna sposobnost"?!

Radović je paraplegičar sa potpunom paralizom nogu i sto odsto je invalid , a ima i velike probleme sa urinarnim traktom, o čemu svjedoče ljekarski nalazi Kliničkog centra iz Istočnog Sarajeva, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke, Vojno-medicinske akademije iz Beograda i Kliničkog centra iz Sarajeva, gdje se liječio.

U junu 2010. godine, kada je ostao nepokretan, javio se na liječenje u Klinički centar Kasindo, gdje je u bolesničkoj postelji ležao 40 dana sa ljekarskom dijagnozom paraplegija- spastika, te je preporučeno dalje liječenje u zdravstvenim ustanovama.

U septembru iste godine ležao je na VMA, gdje se u otpusnom pismu navodi da je bolest paraplegija, odnosno potpuna paraliza donjih ekstemiteta, pa, imajući u vidu težinu neurološkog deficita, upućen je na invalidsku komisiju radi procjene radne sposobnosti i obrade za invalidsku penziju.

Prema njegovim riječima, u Zavodu za fiziklanu medicinu i rehabilitaciju u Banjaluci krajem u novembru 2010. godine predložili su regulisanje prava na ocjenu radne sposobnosti i penziju, kao i regulisanje prava za njegu i pomoć drugog lica.

Zahtjev za odlazak u invalidsku penziju odbijen je u maju ove godine rješenjem Odjeljenja drugog stepena o pravu na penzije Fonda PIO RS.

Bolest je počela da napreduje prije četiri godine, a i u ranom djetinjstvu je imao problema sa hodanjem zbog kontrakture desnog koljena. To koljeno je operisano prije 30 godina, a 1989. godine je imao povrede na radu i operisan na Ortopedskoj klinici u Sarajevu, gdje je ustanovljena 65-odstotna invalidnost.

Željko Radović je od 1984. do 2004. godine radio u sokolačkoj Drvnoj industriji "Romanija", a trenutno je na evidenciji Biroa za zapošljavanje na Sokocu.

Do sada je šest puta odbijen njegov zahtjev za invalidsku penziju sa obrazloženjem da "ne postoji umanjena radna sposobnost".

Radović živi sa majkom Radom, koja je teški mentalni bolesnik od 1982. godine. Žive od penzije koja iznosi od 200 KM i 41 KM pomoći za njegu drugog lica.

Željko Radović jesedam godina na evidenciji biroa za zapošljavanje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE