• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Zakon o premjeru i katastru

Narodna skupština RS usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o premjeru i katastru RS.

 Usvojen Zakon o premjeru i katastru Izvor: MONDO

Ovim zakonom se propisuje nadležnost Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i geodetskih organizacija.

Ministar pravde RS Džerard Selaman istakao je da je ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan u dijelu Ustava RS, prema kojem Srpska uređuje i obezbjeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine.

"Razlog za donošenje ovog zakona ogleda se u potrebi da se izbjegnu štetne posljedice po rad Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sudove u RS i građane prilikom ostvarivanja prava", rekao je Selman.

Prema njegovim riječima, Zakonom o katastru RS propisano je da njegovim stupanjem na snagu prestaju da važe odredbe Zakona o održavanju premjera i katastru zemljišta, Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti i Zakona o zemljišnim knjigama.

"Zakonskim rješenjima su, između ostalog, propisani poslovi vezani za premjer RS, načela katastra nepokretnosti, kao i geodetski radovi u oblasti prostornog planiranja", dodao je Selman.

On je naglasio da se ovim zakonom iz nadležnosti Republičke geodetske uprave brišu odrebe koje se odnose na međuentitetsku liniju i njeno vođenje, te dodao da će to ovlaštenje dobiti tek nakon utvrđivanja međuentitetske linije razgraničenja.

U danu za glasanje usvojene su dopune Zakona o prekršajima RS, prema kojima će stranke u prekršajnom postupku moći da ulože žalbu ukoliko se nepravilno ili nepotpuno utvrdi činjenično stanje.

Selman je istakao da je članom 63 ovog zakona definisano da pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje postoji kad je sud neku odlučnu činjenicu pogrešno utvrdio, odnosno kad je nije utvrdio, dok nepotpuno utvrđeno činjenično stanje postoji i kad na to ukazuju nove činjenice ili novi dokazi.

Poslanici su usvojili izmjene i dopune Zakona o pozorišnoj djelatnosti kojim se uređuje pozorišna djelatnost kao dio kulturno-umjetničke vrijednosti na prostoru RS.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović istakao je da se zakonskim rješenjima uređuje osnivanje i rad pozorišta, pozorišnih grupa, status i djelovanje pozorišnih umjetnika i drugih pozorišnih radnika, nadzor nad radom pozorišta i ostala pitanja od značaja za pozorišnu djelatnost.

Na sjednici je usvojen Nacrt zakona o zaštiti vazduha, kojim se uređuje zaštita i upravljanje kvalitetom vazduha i određuju mjere, način organizovanja i kontrola provođenja zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha kao prirodnog dobra.

Narodna skupština RS usvojila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS kojim se uređuju postupak izvršenja kazne zatvora, dugotrajnog zatvora, lišenje slobode određene u prekršajnom postupku, mjere pritvora, kao i rad ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o omladinskom organizovanju, kojim se navodi da omladinu i mlade čine lica od navršenih 15 do 30 godina starosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE