• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinju geološka ispitivanja nafte

Preduzeće "Jadran-Naftagas" DOO Banjaluka počinje geološka ispitivanja sirove nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske.

 Počinju geološka ispitivanja nafte Izvor: MONDO

Iz ovog preduzeća je saopšteno da će seizmička istraživanja izvoditi na teritoriji od 210 kilometara od Novog Grada do Doboja, odnosno na području Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Čelinac, Prnjavor, Doboj i Banjaluka.

Istraživanja će se, takođe, sprovesti i na dodatnih 490 kilometara na prostoru Semberije, u okviru koje su opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare i jedan dio Zvornika.

Programom investicija do 2014. godine u geološka istraživanja nafte i gasa na području RS biće investiran 41 milion dolara. U ovoj godini, investicije u istraživanja iznose 4,05 miliona evra.

Seizmička "dva-de" ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje.

"Jadran-Naftagas" je zajedničko preduzeće NIS-a i preduzeća "Njeftgazinkora", ćerke-firme ruske kompanije "Zarubežnjeft", osnovano krajem prošle godine u Banjaluci za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na teritoriji RS, ističe se u ovom saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE