• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za zločin u Odžaku osumnjičeno 117 osoba

Okružno tužilaštvo u Doboju sumnjiči 117 osoba za ratne zločine počinjene uglavnom nad pripadnicima srpskog naroda u logorima u Odžaku 1992. godine.

 Za zločin u Odžaku osumnjičeno 117 osoba Izvor: MONDO

To je potvrđeno Srni u ovoj pravosudnoj instituciji.

Nakon što je dobojsko tužilaštvo proslijedilo 45 predmeta protiv 117 lica, Tužilaštvo Posavskog kantona prikuplja dokaze u tri predmeta protiv tri lica za koje, kako navode, postoje osnovi sumnje da su počinili ratni zločin, dok su 42 predmeta proslijeđena Tužilaštvu BiH na ocjenu.

Glavni kantonalni tužilac Luka Dabić rekao je Srni da su dva lica za koja postoje osnovi sumnje da su počinili ratni zločin dostupna kantonalnom Tužilaštvu, dok se jedno nalazi u inostranstvu, a da zbog interesa i tajnosti istrage ne može reći o kome je riječ.

Okružno tužilaštvo Doboj dostavilo je u julu i avgustu prošle godine predmete koji se odnose na krivična djela ratnog zločina, počinjenih uglavnom nad pripadnicima srpskog naroda u logorima u Odžaku tokom 1992. godine.

Iz Tužilaštva BiH navode da su iz Tužilaštva Posavskog kantona na ocjenu zaprimili ukupno 43 predmeta koji se odnose na ratne zločine i da je u toku proces pregleda i ocjene ovih predmeta. U Tužilaštvu BiH Srni je rečeno da ne mogu dati više detalja o licima i događajima na koje se odnose s obzirom su predmeti dostavljeni u različitim fazama.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da bi se proces pregleda i ocjene predmeta mogao ubrzati jedino angažovanjem dodatnih tužilaca i osoblja, pošto je riječ o izuzetno složenom i zahtjevnom procesu, koji zahtjeva puno vremena za pregled cjelokupne dokumentacije u nekom predmetu.

On je dodao da je riječ o predmetima koji su više godina bili u entitetskim pravosudnim institucijama, gdje nisu okončani.

U Udruženju logoraša "Odžak 92" kažu da je 19 godina sasvim dovoljno da se može konstatovati da je pravosuđe u BiH neefikasno. "Godine su izgubljene zbog prebacivanja predmeta između Tužilaštva BiH, okružnog i kantonalnog tužilaštva u Orašju dok se naši mučitelji slobodno kreću kroz Posavski kanton", rekli su Srni u ovom udruženju.

Srpski logoraši ističu da je konačno vrijeme da se kazne zločinci koji su vršili neviđen teror nad srpskim civilima u osnovnoj školi i fabrici "Storlit" u Odžaku.

U logorima u Odžaku od maja do jula 1992. godine bilo je zatvoreno 1 294 Srba - 864 muškarca, 326 žena i 104 djeteta. U tom periodu silovano je 60 Srpkinja. Torture kojima su bili podvrgnuti nisu preživjela 42 logoraša.

Pred Sudom BiH u toku je proces protiv Albine Terzić koju Tužilaštvo BiH tereti za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen od maja do jula 1992. godine u prostorijama osnovne škole i tvornice "Strolit" u Odžaku, gdje su bili nezakonito zatvoreni.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE