• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koledž: Ostavite na miru Kim Han Sola!

Mostarski Koledž ujedinjenog svijeta zamolio novinare da puste na miru Kim Han Sola, unuka sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila

 Koledž: Ostavite na miru Kim Han Sola! Izvor: MONDO

Medijski pritisak i potražnja za šesnaestogodišnjim Kim Han Solom, unukom sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila, u Mostaru ne jenjava, pa su iz Koledža ujedinjenog svijeta, koji pohađa Korejanac, zamolili da ga novinari ostave na miru.

Kim Han Sola novinari su tražili u internatu, vrijebali u šetnji, čekali pred školom. Iz Koledža poručuju da ga treba pustiti na miru i da im toliki medijski pritisak nije razumljiv.

"Ono što mediji zaboravljaju jeste da je riječ o maloljetniku, da je Koledž ujedinjenog svijeta zakonski staratelj svih svojih učenika. Imamo pisanu potvrdu da smo obavezni brinuti se o svojim učenicima, omogućiti im obrazovanje, sigurnost i privatnost", rekla je predsjednica Školskog odbora Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Jasminka Bratić.

Bratićeva je dodala da razumije pojačan interes medija, ali i da novinari zaboravljaju da je Kim Han Sol maloljetnik koji se ne bavi javnim poslom i nije obavezan dijeliti informacije s javnošću.

Ona je u ime Školskog odbora pozvala na poštovanje međunarodne konvencije o pravima djeteta da bi se Kim Han Sol mogao školovati u normalnom okruženju, uz zagarantovanu privatnost i sigurnost.

Na konferenciji je rečeno da je Kim Han Solu u Mostaru lijepo, da je zadovoljan smještajem, hranom i ljudima. Istaknuto je da on lično nije birao Mostar, već je odabrao ideju Koledža ujedinjenog svijeta, zadovoljio kriterijume, pa je onda odabrana sredina u kojoj bi mogao najbolje napredovati.

Kim Han Sol, unuk vođe Sjeverne Koreje Kim Jong Ila, doputovao je 12. oktobra u BiH gdje će početi školovanje na Ujedinjenom svjetskom koledžu (UWC) u Mostaru.

Kim Han Sol je prvi student iz Sjeverne Koreje koji pohađa Ujedinjeni svjetski koledž, kojih ima 13 u svijetu. U Mostaru će se školovati i živjeti dvije godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE