• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Udar na kućni budžet

U RS poskupjela većina životnih namirnica. Poljoprivrednici kažu da se u idućih deset godina očekuje rast cijena sve hrane.

 Udar na kućni budžet Izvor: MONDO

Stanovnici Srpske su u septembru u odnosu na početak godine skuplje plaćali šećer, kafu, voće, mast, te skoro sve vrste mesa, dok su pojeftinjenja primjetna samo kod brašna, povrća i mliječnih proizvoda.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS su naglasili da je u septembru u odnosu na januar pasulj poskupio za 5,36 odsto, orasi za 16,35 odsto, jabuke za 40, limun za 66,67 odsto, a narandže za čak 113,64 odsto, prenosi "Glas Srpske".

"Stanovnici Srpske su u septembru u odnosu na početak godine džem skuplje plaćali za 2,56 odsto, a suve šljive za 20,48 odsto. Kada je u pitanju meso, piletina je u odnosu na početak godine poskupjela za 13,80 odsto, a junetina za 8,33 odsto", kazali su u Ministarstvu trgovine.

Dodali su da su poskupjeli i mortadela, domaći sir i jaja, te mast, šećer, kafa i pirinač.

Kada je u pitanju pojeftinjenje, pad cijena je zabilježen kod hljeba za 7,7 odsto, a kod brašna za 17,79 odsto.

"Cijene makarona su pale za 17,5 odsto, krompira za 44,44 odsto. Cijene luka i cvekle u odnosu na početak godine niže su za 30 odsto, a špinata za 72,73 odsto", kazali su u resornom Ministarstvu.

Stanovnici Srpske su u septembru u odnosu na početak godine jeftinije plaćali i kupus, krastavce, paprike, karfiol, paradajz, te mlijeko i jogurt.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da su poskupljenja mnogo veća od pojeftinjenja nekih proizvoda.

"Očekivano je bilo da padnu cijene brašna i proizvoda koji u sebi sadrže brašno zbog žetve pšenice. Pretpostavljali smo da će i cijene povrća pasti, ali nismo očekivali da će voće poskupjeti", kazao je Petrović i naglasio da je mnogo više proizvoda poskupjelo nego što je pojeftinilo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da se u idućih deset godina očekuje rast cijena sve hrane, kako u svijetu, tako i u Srpskoj.

"Jedan od glavnih razloga poskupljenja je smanjenje proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, zbog čega dolazi do nestašice proizvoda i samim tim do rasta cijena", rekao je Usorac.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE