• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rješenje slučaja "Sejdić-Finci" do kraja godine?

"Delegacija EU u BiH želi da domaći akteri rade na ovom pitanju i da kroz dijalog i kompromis nađu rješenje"

 Rješenje slučaja "Sejdić-Finci" do kraja godine? Izvor: MONDO

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi izjavio je da bi u decembru moglo da počne razmatranje kredibilnog zahtjeva BiH za članstvo u EU ukoliko bi pitanja "Sejdić-Finci", državne pomoći i popisa stanovništa u BiH bila adekvatno rješena u narednih nekoliko sedmica.

On je rekao da formiranje privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci predstavlja pozitivan korak i da postoji mogućnost da ovaj problem bude riješen do kraja godine.

"Sama činjenica da će se komisija sastati već naredne sedmice i da će pokušati da riješi neka proceduralna pitanja veoma je pozitivan razvoj događaja", rekao je Davidi za ATV.

On je naveo da samo formiranje komisije neće biti smatrano dovoljno uvjerljivim naporom i da će biti neophodno postići više od toga, odnosno da Evropska komisija želi da vidi vrlo uvjerljiva nastojanja da se ovaj problem riješi.

Davidi je rekao da Delegacija EU u BiH želi da domaći akteri rade na ovom pitanju i da kroz dijalog i kompromis nađu rješenje.

Kada je riječ o Zakonu o državnoj pomoći, Davidi je rekao da je tekst zakona koji je usvojio Savjet ministara BiH i uputio ga u parlamentarnu proceduru dobar i usaglašen sa evropskim pravnim tekovinama.

On je istakao da je neophodno da BiH ima završen obim državne pomoći već u prvom kvartalu naredne godine, pri čemu je zakonski okvir, odnosno njegovo blagovremeno usvajanje, od fundamentalnog značaja.

Govoreći o zakonu o popisu stanovništva, Davidi je rekao da taj zakon nije uslov samo po sebi, ali da će biti neophodan ukoliko BiH dođe u novu fazu u procesu pridruživanja.

"Ako bi BiH uspjela da dođe u novu fazu, odnosno ukoliko bi došla do tačke kada se od Evropske komisije traži mišljenje o BiH, biće neophodno imati podatke o socijalno-ekonomskom razvoju zemlje", rekao je Davidi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE