• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vozovi i dalje stoje

Vozovi u Republici Srpskoj i danas stoje, a prema tvrdnji mašinovođa Željeznica RS ukupna suma zbog koje ne saobraćaju je 327 hiljada maraka.

 Vozovi i dalje stoje Izvor: MONDO

To je novac za koji oni tvrde da su zaradili i da im pripada, dok iz uprave odgovaraju da zahtjevi mašinovođa za isplatu razlike u primanjima nisu u skladu sa zakonom.

Zapelo je na isplati jedne plaće i tzv. kilometar-sata za april te razlike po tom osnovu za februar i mart, prenose federalni mediji.

I dok nema dogovora o isplati 327.000 KM, sada već sedmodnevni štrajk iz sata u sat povećava štete na Željeznicama RS, koje već grcaju u gubicima što se broje desetinama miliona maraka, dok će se tek morati sabrati ona nanesena privrednicima u BiH i okruženju.

Korisnici usluga tog preduzeća, “Arcelor Mital” Prijedor i Zenica, “Unis” Derventa, “Alumina” Zvornik i drugi, upozoravaju da im je obustava željezničkog saobraćaja ugrozila proces rada, te da će, saopćila je Uprava, tražiti nadoknadu štete jer ŽRS već sedmi dan niti odvozi njihove proizvode niti dovozi sirovine i reprometerijale.

Mašinovođe obijaju ovakve argumente, svrstavajući ih u ucjene i teret koji se tovari na njihova leđa iako se ne smatraju odgovornim.

Nije uspio ni pokušaj kompromisnog dogovora u koji se u petak navečer uključio i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, optužujući grupu koja je predstavljala mašinovođe da ne želi da počne s radom dok se ne obezbijede sredstva za isplatu potraživanja za koja oni smatraju da su njihovo pravo.

“Trenutno tih sredstava nema, a vidjećemo u narednih nekoliko dana da li se može postići dogovor”, rekao je Čubrilović.

Njegov prijedlog da se u pregovore uključe sve strukture u ŽRS i predstavnici svih radničkih struktura mašinovođe ocjenjuju kao manevar usmjeren u pravcu razvodnjavanja i otezanja cijele priče.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE