• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pola BiH živi u bijedi

U BiH oko 48 odsto stanovništva živi na granici siromaštva, dok je 18 odsto stanovništva ispod kritične kategorije, pokazuju zvanični podaci Svjetske banke.

 Pola BiH živi u bijedi Izvor: MONDO

Naime, veliki broj stanovnika u BiH sebi dnevno može samo da priušti hljeb i mlijeko, a posebno zabrinjavaju podaci po kojima je broj korisnika javnih kuhinja sve veći, pišu "Nezavisne novine".

Inače, danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, 17. oktobar, a kako bi se iskazala potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama. U zemlje sa velikim brojem siromašnih spada i BiH, a neki od razloga za ovakvo stanje su velika stopa nezaposlenosti i stalni rast cijena, što uzrokuje slabu kupovnu moć stanovništva.

Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS, rekao je da ispod granice ekstremnog siromaštva živi 10 odsto stanovništva, koje trpi posljedice gladi, dok je više od 50 odsto ispod granice siromaštva, a svega pet odsto je bogatih.

"Prvi uzrok je velika nezaposlenost, jer više od 400.000 ljudi nema primanja, pa mnogi od njih žive sa nekoliko maraka dnevno", kazao je Bošković.

On je naveo da su među najugroženijom populacijom penzioneri i višečlane porodice u kojima niko ne radi.

"Neki penzioneri primaju 160 KM mjesečno, pa sami izračunajte sa koliko maraka dnevno žive i šta mogu kupiti", kazao je Bošković.

U Udruženju potrošača FBiH su kazali da veliki broj stanovništva BiH živi sa svega nekoliko maraka dnevno, za šta mogu kupiti samo hljeb i mlijeko.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, istakla je da je siromaštvo u BiH veoma izraženo, te da je jedan od osnovnih uzroka izuzetno visoka stopa nezaposlenosti.

"Takođe, više od trećine radnika radi, ali ne dobija redovno svoju zaradu, koja bi im omogućila minimum egzistencije", kazala je Mišićeva i dodala da plate, posebno u realnom sektoru, nisu dovoljne. Ukazala je i na izuzetno težak položaj penzionera.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je na veliki broj siromašnih u BiH, između ostalog, uticala i svjetska ekonomska kriza, te da smo svjedoci ogromnih poskupljenja, odnosno rasta troškova stanovništva.

A da su novčanici stanovnika BiH sve prazniji, pokazuju i podaci da je trgovcima u BiH pazar prethodnih mjeseci prepolovljen, a razlog je slaba kupovna moć.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE