• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo uskoro dobija banku koštane srži

Osigurana je znatna infrastruktura i aparati za obavljanje transplantacije koštane srži za odrasle i djecu.

 Sarajevo uskoro dobija banku koštane srži Izvor: MONDO

Otvaranje banke koštane srži i transplatacionog centra za odrasle i djecu u Sarajevu povodi su sastanka premijera Kantona Sarajevo (KS) Fikreta Musića i kantonalnog ministra zdravstva Zlatka Vukovića s delegacijom nevladine organizacije MALA.

Prema riječima predsjednika Skupštine ovog udruženja prof. Bakira Nakaša već je osigurana znatna infrastruktura i aparati za obavljanje transplantacije koštane srži za odrasle i djecu. Planirano je da registar i banka koštane srži budu organizovani u okviru Zavoda za transfuziologiju KS-a.

NVO MALA dobila je podršku federalnog ministra zdravstva Rusmira Mesihovića, većine opštinskih načelnika s područja sarajevskog kantona te javnih preduzeća koji su zakonom obavezni da od svoje dobiti izdvajaju sredstva za zdravstveno zbrinjavanje stanovnika BiH.

"Svjesni smo da državne institucije nemaju dovoljno novca za realizaciju ovog projekta, te smo već pripremili čitav niz aktivnosti na njegovom prikupljanju", naglasio je Nakaš.

Najavio je da će u srijedu biti potpisan sporazum o saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, koje će donijeti i niz podzakonskih akata neophodnih za primjenu Zakona o transplantaciji organa i tkiva radi liječenja u Federaciji BiH.

Premijer Musić je kazao da je ova ideja nukleus oko kojeg treba okupiti i pokrenuti društvenu zajednicu te da će Kanton Sarajevo dati punu podršku za njenu realizaciju, prenosi agencija Fena.

"Spremni smo da u okviru programa realizacije projekata u KS-u izdvojimo bar dio sredstava za nabavku softvera da bi se stvorila bazna pretpostavka za uspostavljanje registra donora koštane srži i dala podrška za formiranje banke ovog krvotvornog tkiva", istakao je Musić.

Takođe je najavio da će inicirati uređenje jedne ili dviju sterilnih soba na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje će radovi na rekonstrukciji postojećeg objekta započeti vrlo brzo.

Predstavnici NVO MALA su takođe istakli i zainteresovanost vrhunskog stručnjaka u ovoj oblasti Ašira Kopića koji je spreman sa svojim timom uraditi 50-ak operacija godišnje, što predstavlja potrebu građana BiH na godišnjem nivou.

Takođe, ministar Vuković je istakao da je neophodno uraditi edukaciju mladih ljekara da bi bio osposobljen još jedan tim ljekara koji bi paralelno radio ove, u posljednje vrijeme u BiH, veoma tražene medicinske zahvate. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE