• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: I Bošnjaci imaju pravo na svaku stopu BiH

Bakir Izetbegović optužio je Milorada Dodika da je odgovoran za "jednu od najdubljih kriza od Dejtona do danas" i zaprijetio da će, "100% patriote" braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.

 Izetbegović: I Bošnjaci imaju pravo na svaku stopu BiH Izvor: MONDO

Bošnjački član Predsjedništva BiH Izetbegović je u otvorenom pismu predsjedniku Republike Srpske odbacio ankete prema kojima 88 odsto građana Srpske ne želi da živi u BiH, upozorivši da "nikada Srebrenica, Bratunac, Kozarac, Brčko, Višegrad, Foča, Trebinje i sva ostala mjesta stradanja Bošnjaka neće biti van teritorije BiH", te da "nijedan narod, pa ni Srbi, nema pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorišući prava drugih naroda".

Reagujući na intervju koji je Dodik nedavno dao za ruski servis Radija "Slobodna Evropa", Izetbegović je naveo da "Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati, imaju pravo na svaku stopu BiH, a naročito u onim mjestima i dijelovima gdje su bili žrtve progona, nasilja i genocida", te da im "to pravo daje njihova istorijska ukorijenjenost i garantuje Ustav BiH, a ne volja i hirovi prolaznih političkih lidera".

"Vaša isključiva politika dovela je BiH u jednu od najdubljih kriza od Dejtona do danas. Reformski procesi su blokirani, zemlja zaostaje na evropskom putu za cijelim regionom, dizanjem međunacionalnih tenzija zaustavlja se proces pomirenja", tvrdi Izetbegović u pismu Dodiku, optužujući ga da on svojom politkom gura Hrvate u, kako je ocijenio, "nepotrebnu i neostvarivu avanturu stvaranja trećeg entiteta".

On smatra da su Dodikove ocjene o situaciji u BiH zasnovane na "neosnovanim i proizvoljnim tvrdnjama i da ne doprinose atmosferi pomirenja, međusobnog uvažavanja i razvoja demokratskih odnosa u BiH".

Izetbegović navodi da "Bošnjaci imaju svoju višestoljetnu istoriju, svoj bosanski jezik i svoju državu BiH, koju baštine sa Srbima i Hrvatima, kao konstitutivnim i ravnopravnim narodima i građanima", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE