• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažne vozačke za 150 KM

U RS otkrivene falsifikovane vozačke dozvole čije se cijene kreću od 150 maraka do 300

 Lažne vozačke za 150 KM Izvor: MONDO

Prnjavorska policija nedavno je otkrila sedam falsifikovanih vozačkih dozvola, koje su najvjerovatnije falsifikovane u Rusiji, a potom prodate u Republici Srpskoj za mizerne novčane iznose.

Vozačke dozvole su otkrivene nakon što su ih vlasnici predali Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i zamijenili za bosanskohercegovačke vozačke dozvole, potvrdio je izvor blizak istražnim organima, piše banjalučki "Fokus".

"Otkrivene dozvole toliko su loše falsifikovane da me čudi kako službenici nisu na prvi pogled posumnjali u njihovu vjerodostojnost. Ovo kažem zato što među vlasnicima tih dokumenata ima ljudi koji su prije dvije godine zamijenili falsifikovane isprave za važeće. Tada je bilo potrebno da uz ruske dozvole prilože prevod ovlaštenog sudskog tumača, ljekarsko uvjerenje i plate potrebne troškove, te u zamjenu dobiju vozačke dozvole BiH. Ruske su morali zamijeniti za bh. dozvole, jer se po zakonu inostrane dozvole u BiH ne smiju koristiti duže od pola godine. Prije nekoliko dana svi su dobili pozive da se jave u policiju. Najvjerovatnije su pozvani kako bi se od njih uzele izjave na koji način su došli do falsifikata, te da donesu i razduže važeće dozvole koje posjeduju", naveo je sagovornik "Fokusa".

Prema njegovim riječima, provjeravanje falsifikovanih dokumenata trajalo je oko dvije godine. Možda bi cijeli slučaj prošao i neopaženo da se na svih sedam otkrivenih dokumenta ne nalaze isti serijski brojevi.

U banjalučkom Centru javne bezbjednosti juče nisu željeli da komentarišu bilo šta o ovom slučaju. Načelnik CJB, Darko Ćulum, istakao je da bez obzira na ovaj slučaj, stanje nije alarmantno po pitanju falsifikovanja dokumenata. Ističe da je riječ o pojedinačnim slučajevima.

"To su sporadični slučajevi. Stanje nije zabrinjavajuće. Mi smo jedini centar u BiH koji je izvršio reviziju izdatih dokumenata i na taj način stajemo u kraj falsifikovanju i ovih vozačkih dozvola. Ranije je bilo slučajeva da nam dođu građani iz Hrvatske sa svjedocima, tvrdeći da su im dokumenta izgorjela i dobiju nove. Sve se to provjerava i svakom pokušaju falsifikovanja se staje u kraj", kategoričan je Ćulum.

Prema nezvaničnim saznanjima, nabavna cijena falsifikovanih ruskih dozvola kretala se od 150 maraka do 300.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE