• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rupel, Solana i Ren: Sporazum Srbiji otvara vrata EU

Ponuda EU Srbiji da sklopi poseban sporazum o privrednoj i političkoj saradnji otvara vrata EU, ocenio predsedavajući EU.

 Rupel, Solana i Ren: Sporazum Srbiji otvara vrata EU Izvor: MONDO

Ponuda EU Srbiji da sklopi poseban sporazum o političkoj i privrednoj saradnji "otvara vrata Evropske unije Srbiji" i "pokazuje volju Unije da Srbija bude njen budući član", istakao je na završetku ministarskog zasedanja EU predsedavajući slovenački ministar Dimitrij Rupel.

Rupel je podvukao da bi taj sporazum trebalo "pre svega da bude koristan za srpsko stanovništvo, koje je već predugo na neki način izolovano od evropskih procesa".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da je to veoma snažna poruka da su Srbija i srpski narod važan deo Evrope, i da je Srbija važan deo za EU i ključna zemlja na Zapadnom Balkanu. "Mi smo danas hteli da srpskom narodu pošaljemo jasnu poruku da je njegova budućnost u Evropskoj uniji", istakao je Solana. On je dodao da u svoje ime i u ime evropskih gradjana želi da jasno poruči "da je Srbija za nas veoma važna zemlja i da će njen put u Evropu, što je želja većine njenih gradjana, biti ostvarena".

Odgovarajući na pitanje novinara da li će EU potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i ako na predsedničkim izborima u nedelju pobedi kandidat radikala Tomislav Nikolić, Solana je odgovorio da je u Beogradu na vlasti demokratska vlada i da će, dok tako bude, EU s njom saradjivati i dalje.

Evropski komesar Oli Ren naglasio je da je ponuda političkog sporazuma o jačanju sveukupne saradnje sa Srbijom "veoma jak signal Srbiji i njenom narodu da je njihova evropska budućnost veoma stvarna i dostižna". "Ja znam da je 70 odsto ljudi u Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji i to i jeste odgovor na takav poziv", kazao je Ren.

Ren je ocenio da je "veliki zalog u igri u Srbiji ovih dana" i da se "srpski narod opredeljuje izmedju nacionalističke prošlosti i evropske budućnosti". "Danas smo mi uputili snažan signala za opipljivu, konkretnu evropsku perspektivu za srpski narod i imam puno poverenje da će srpski narod izabrati i opredeliti se za svoju evropsku budućnost", naglasio je Ren.

Na pitanje novinara da li će uslov za buduće potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU biti puna saradnja Beograda s Haškim sudom, uz hapšenje optuženog Ratka Mladića, Ren je rekao da je danas šefove diplomatija EU izvestio o stepenu te saradnje.

On je podsetio da je, od kada je demokratska vlada uspostavljena u Beogradu, 20 od 24 optuženih uhapšeno ili prebačeno u nadležnost tribunala u Hagu, a da je demokratska vlast Hagu izručila i bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, što je imalo velike posledice u srpskom političkom životu.

Ren je dodao da je od formiranja nove demokratske vlade u junu prošle godine, ojačana i poboljšana saradnja s Haškim sudom.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE