• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšeni osumnjičeni za ratne zločine

Uhapšeni Besim Muderizović i Ramiz Avdović zbog sumnje da su počinili zločin protiv civilnog stanovništva 1992. u kasarni "Viktor Bubanj"

 Uhapšeni osumnjičeni za ratne zločine Izvor: MONDO

Besim Muderizović (59) i Ramiz Avdović (56) uhapšeni su jutros zbog sumnje da su počinili zločin protiv civilnog stanovništva 1992. godine u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj" i Centralnom zatvoru u Sarajevu.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) lišili slobode Muderizovića i Avdovića na osnovu naredbe tog tužilaštva.

Posebni odsjek za ratne zločine Tužilaštva BiH sumnjiči Muderizovića i Avdovića da su u toku 1992. godine u prostorijama bivše kasarne "Viktor Bubanj" i na petom spratu Centralnog zatvora u Sarajevu, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na prijedlog Tužilaštva BiH, a po odobrenju Suda BiH, službenici Sipe vrše pretres stanova osumnjičenih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavilo je 2005. godine Tužilaštvu BiH izvještaj kojim su obuhvaćeni Besim Muderizović i Ramiz Avdović, koje je Sipa danas uhapsila na području Sarajeva zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim civilima u prostorijama bivše kasarne ''Viktor Bubanj'' i u Centralnom zatvoru Sarajevu 1992. godine, nezvanično saznaje Srna.

Ovim izvještajem obuhvaćeno je 38 lica.

Srni je potvrđeno da je MUP Srpske, zbog sumnje da je počinjen ratni zločin nad srpskim stanovništvom u kasarni "Viktor Bubanj", podnio jedan izvještaj protiv šest lica Tužilaštvu BiH u aprilu 2003. godine, dok je drugi izvještaj protiv 38 lica podnesen Tužilaštvu BiH u julu 2005. godine.

Iz Sipe navode da će uhapšeni, nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati na dalje postupanje Tužilaštvu BiH, po čijoj naredbi su i lišeni slobode.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE