• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sead Hakalović oslobođen optužbi

Vrhovni sud FBiH izrekao je oslobađajuću presudu Seadu Hakaloviću, optuženom za ratni zločin počinjen nad civilima u mjestu Gostovići u opštini Konjic.

 Sead Hakalović oslobođen optužbi Izvor: MONDO

Hakaloviću je izrečena oslobađajuća presuda zbog nedostatka dokaza.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH Ignjacije Dodik naveo je da se Hakalović oslobađa optužbe da je u ranim jutarnjim časovima 23. marta 1993. godine ušao u kuću Jele Rajić, ispalio rafal iz automatske puške i ubio Zvonimira Đopu, a Rajićevu ranio, prenijeli su federalni mediji.

"Nesporno je utvrđeno da su Zvonimir Đopa i Miro Rajić bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, jer su bili naoružani i u vojnim uniformama i nisu imali svojstvo civilnih lica", rekao je Dodik.

On je dodao da je i Jela Rajić bila pripadnik vojske i da joj je priznato svojstvo ratnog vojnog invalida. "U njenoj kući su boravila dva pripadnika HVO-a i jedan od njih je pucao", rekao je sudija Dodik.

Sudsko vijeće oslobodilo je Hakalovića i optužbi za protivpravno zatvaranje sinova Jele Rajić u podrum kuće, jer nije uložena žalba za taj dio oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Mostaru.

Hakalović je 24. septembra prošle godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru oslobođen optužbe da je 23. marta 1993. godine u mjestu Gostovići ubio jednu osobu, a drugu ranio.

Na presudu Kantonalnog suda u Mostaru, žalbu je podnijelo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon čega je u martu ove godine Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo ovu presudu i naložio ponovno suđenje.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE