• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektori kreću u "lov" na radnike na crno

U cilju efikasnijeg suzbijanja rada "na crno" broj inspektora na terenu sa sadašnjih 35 biće povećan na oko 100

 Inspektori kreću u "lov" na radnike na crno Izvor: MONDO

Inspektorat Republike Srpske će u cilju efikasnijeg suzbijanja rada "na crno", pored inspektora rada kojih je nedovoljno u odnosu na broj poslodavaca, angažovati i inspektore iz drugih inspekcija, rekao je Srni glavni republički inspektor rada i zaštite na radu Goran Grgić.

On je precizirao da će broj inspektora na terenu sa sadašnjih 35 inspektora rada biti povećan na oko 100, pojašnjavajući da će inspektorima iz drugih organizacionih jedinica biti data ovlašćenja za vršenje kontrole zaključivanja ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja.

"Time će značajno biti povećan broj inspektora koji vrše kontrolu rada `na crno`, a samim tim i broj kontrolisanih poslodavaca", rekao je Grgić, naglašavajući da je Inspektorat rada RS, u skladu sa zaključkom Vlade, pristupio izradi akcionog plana za suzbijanje rada "na crno".

Grgić je skrenuo pažnju poslodavcima da će inspektori preduzimati sve zakonom predviđene mjere i da neće uzimati u obzir bilo kakva opravdanja za eventualno nezakonito zapošljavanje.

"Inspekcija rada i zaštite na radu svakodnevno u redovnim, ali i vanrednim kontrolama u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja provjerava zaključivanje ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja", rekao je on.

Republička inspekcija rada je za devet mjeseci ove godine izvršila 4 292 kontrole kojima je utvrđeno da 345 radnika nije imalo zaključene ugovore o radu niti su bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

"U svim slučajevima gdje su inspektori kod poslodavca zatekli radnike bez zaključenog ugovora o radu izdavani su prekršajni nalozi i rješenja koja su nalagala poslodavcu da radniku obezbijedi radno-pravni status u skladu sa zakonom, nakon čega su poslodavci prijavili 235 radnika", naveo je Grgić.

Prema njegovim riječima, kontrole zaključivanja ugovora o radu i prijava na obavezne vidove osiguranja vršene su radnim danima i vikendom, a rad inspektora često je organizovan i u popodnevnim smjenama radi otkrivanja nepravilnosti koje ne bi mogle biti utvrđene u redovnom radnom vremenu.

Oblasti u kojima je rad "na crno" najviše prisutan su ugostiteljstvo, trgovina i turizam (66 odsto), prerada drveta (šest odsto), građevinarstvo (tri odsto), uslužne djelatnosti (deset odsto).

Glavni inspektor rada rekao je da je Inspektorat RS u saradnji sa Poreskom upravom pristupio uspostavljanju sistema razmjene podataka u smislu korišćenja podataka o privrednim subjektima u Srpskoj. Prema njegovim riječima, inspektori će na ovaj način biti u mogućnosti da pristupe podacima o svim zaposlenima kod poslodavca kod kojeg se vrši inspekcijski pregled, te da u samoj kontroli utvrde radno-pravni status zatečenih radnika.

Grgić je istakao da je dobra saradnja ostvarena i sa MUP-om RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE