• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legalizovano državljanstvo BiH i Hrvatske

Predsjedništvo BiH ratifikovalo je ugovor između BiH i Hrvatske o dvojnom državljanstvu, čime će takav status državljanstva ubuduće biti legalizovan.

 Legalizovano državljanstvo BiH i Hrvatske Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je na konferenciji za novinare da je ugovor trebalo da bude ratifikovan krajem 2007. godine, što je onemogućeno vetom tadašnjeg člana Predsjedništva Harisa Silajdžića, čiji je stav kasnije podržao i Klub Bošnjaka u Domu naroda federalnog Parlamenta.

"Ugovor je bio van domašaja Predsjedništva sve do danas", pojasnio je Radmanović kašnjenje odluke o ratifikaciji tog dokumenta.

Predsjedništvo BiH usvojilo je danas izvještaj o izvršenju privremenih mjera za finansiranje institucija i međunarodnih obaveza BiH za prvih šest mjeseci ove godine.

Članovi Predsjedništva uputili su danas dva pisma visokom predstavniku za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton kojim se potvrđuje odborenje diplomatskog statusa specijalnom predstavniku EU Peteru Sorensenu i dijelu osoblja EUSR-a, te produžava mandat EUPM-u na šest mjeseci.

Predsjedništvo je razriješilo sedam ambasadora BiH zbog isticanja trogodišnjeg mandata i imenovalo sedam novih ambasadora BiH u inostranim zemljama.

Razriješeni su ambasadori Jadranka Negodić (Velika Britanija), Branko Kesić (Italija), Igor Davidović (OEBS), Ivan Barbalić (UN), Osman Topčagić (Brisel), Jakob Finci (Švajcarska) i Ferhat Šeta (Libija).

Za nove ambasadore su imenovani Jasna Krivošija-Prpić (Španija) Jadranka Kalmeta (Švedska), Darko Zelenika (Vatikan), Hrvoje Kanta (Turska) Emir Poljo (Norveška) Tarik Bukvić (Malezija) i Edin Dilberović (Njemačka).

Predsjedništvo je donijelo odluku o penzionisanju zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse Slavka Puljića, te je na tu dužnost imenovan Ante Jeleča.

Za komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH imenovan je Ivica Jerkić, dok je Tomo Kolenda postavljen za vršioca dužnosti komandanta Četvrte pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

Na današnjoj sjednici odbijeno je svih šest zahtjeva za pomilovanjem.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE