• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jašareviću određuju pritvor

Sudu BiH trebalo bi danas da uputi prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana Mevlidu Jašareviću, osumnjičenom za teroristički napad u Sarajevu.

 Jašareviću određuju pritvor Izvor: MONDO

Jašarevića je juče prijepodne u Kliničkom centru Univerziteta (KCU) u Sarajevu ispitao Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH.

Senad Dupovac, branilac vehabije Mevlida Jašarevića, izjavio je nakon saslušanja da je njegovom branjeniku potrebna psihijatrijska pomoć, odnosno da je "nesređen i da nije svjestan svojih postupaka".

"Ovdje će biti neophodna medicinska vještačenja", ocijenio je Dupovac.

Dino Pečenković i izvjesni Ahmetspahić, uhapšeni u subotu u policijskoj akciji u Gornjoj Maoči, priznali su da su u petak dovezli Jašarevića u Sarajevo, za što im je plaćeno.

Senad Dupovac je, međutim, kazao da Mevlid Jašarević tvrdi da im je rekao da ide kod rodbine u Sarajevo i da mu treba prevoz.

Prema njegovim tvrdnjama, Jašarević je tokom saslušanja pokazivao znakove realnosti. Pitao je za povrijeđenog policajca kojeg je ranio u svom pohodu, prenose "Nezavisne novine".

"U tim momentima, kada realno sagledava stvari, Jašarević je govorio kako mu je žao policajca. Kazao je da mu je žao i majke koja se nasekirala te se brinuo za suprugu koju je ostavio. Međutim, u drugim momentima prilikom ispitivanja, njega, kako to mi kažemo, 'prenese' i onda počene da govori o stvarima iz svog imaginarnog svijeta radikalnog islama. Govori kako mu je za to što je učinio zagarantovan džennet ili raj i takve stvari", pojasnio je Dupovac.

Po nalogu Tužilaštva BiH, agencije za provođenje zakona, nastavljaju istražne aktivnosti, kako bi se utvrdili svi detalji u vezi sa ovim terorističkim napadom.

Mevludin Jašarević pucao je u petak, 28. oktobra, iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i tom prilikom teško je ranjen jedan pripadnik policije - radnik na obezbjeđenju Ambasade.

Nekoliko zapadnih obavještajnih službi, uključujući Federalni istražni biro (FBI), uputilo je u Sarajevo posebne timove koji će pokušati da ustanove da li je Jašarevićeva akcija izolovan slučaj ili dio šire strategije radikalnih islamista.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE