• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Alija prvi predložio podjelu BiH

Radovan Karadžić izjavio u Hagu da mu je muslimanski lider Alija Izetbegović prije rata prvi predložio da BiH bude podijeljena.

 Karadžić: Alija prvi predložio podjelu BiH Izvor: MONDO

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, izjavio na suđenju pred Haškim tribunalom da mu je muslimanski lider Alija Izetbegović prije rata prvi predložio da BiH bude podijeljena.

Svjedok optužbe Mirsad Mujadžić, tadašnji šef Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije u Prijedoru, odgovorio je da za to nije znao, ali da je većina stanovništva BiH bila protiv toga. Po njegovim riječima, SDA i Izetbegović zalagali su se za očuvanje ne samo BiH, nego i Jugoslavije, znajući da su Muslimani "najslabiji i da će najviše izgubiti" ako dođe do rata.

Mujadžićev iskaz o zločinima nad prijedorskim Muslimanima tužioci su prethodno uveli u dokaze protiv Karadžića u pisanom obliku.

Prijedor je jedna od sedam bosanskih opština u kojima je progon nesrba od snaga pod Karadžićevom kontrolom, po optužnici, dostigao razmjere genocida.

Unakrsno ispitujući svjedoka, Karadžić je tvrdio i da je u govoru pred Skupštinom BiH, sredinom oktobra 1991, "parafrazirao" riječi predsjednika Muslimansko-bošnjačke organizacije Muhameda Filipovića kada je rekao da "Muslimani neće moći da se odbrane između Srba i Hrvata" i da će "nestati" ako dođe do rata. "Ja tu molim i preklinjem da ne idete u neusaglašenu i jednostranu secesiju, jer je to put u pakao", kazao je Karadžić.

"Vi ste tačno rekli da smo mi tada bili apsolutno neorganizovani i nenaoružani i da su nam šanse za opstanak bile ravne nuli", uzvratio je Mujadžić, potvrđujući da su poslije Karadžićevog govora muslimanski lideri počeli da ozbiljno razmatraju pripreme za odbranu.

On je, međutim, negirao da su te pripreme, uključujući i naoružavanje, već bile u toku.

Optuženi je tvrdio i da su bosanski Srbi prihvatili sve muslimanske predloge o rješenju statusa BiH, uključujući i njenu nezavisnost uz formiranje više entiteta, a da je za njih jedino bilo neprihvatljivo da BiH bude "i unitarna i nezavisna".

Mujadžić je uzvratio da se ne sjeća da je SDS ikada, pod bilo kojim uslovima, bila prihvatila nezavisnost BiH.

"Vi ste vodili rat protiv Srba, Hrvata i Muslimana Fikreta Abdića", kazao je Karadžić svjedoku.

"Mi nismo vodili rat ni protiv Srba, ni protiv Hrvata, ni protiv Bošnjaka. Mi smo branili BiH od onih koji su je ugrožavali i od agresije", odgovorio je Mujadžić.

Unakrsno ispitivanje Mujadžića, Karadžić će nastaviti sutra.

Bivši predsjednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje plavih šljemova za taoce.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE