• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjesec dana pritvora za Mevludina Jašarevića

Sud BiH odredio je dаnаs 30-dnevni pritvor vehаbiji Mevlidu Jаšаreviću koji je u petаk izveo teroristički nаpаd nа аmeričku Ambаsаdu u Sаrаjevu.

 Mjesec dana pritvora za Mevludina Jašarevića Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH ostalo je pri ranijim prijedlozima o određivanju pritvora, navodeći mogućnost bjekstva osumnjičenog, ometanje istrage, uticaj na svjedoke, prikrivanje dokaza, mogućnost ponavljanja istog krivičnog djela, kao i narušavanje javnog reda i mira i bezbjednosti.

Odbrana smatra da nisu ispunjeni uslovi za razmatranje ovog prijedloga, te da je pritvor mogao biti zamijenjen mjerama zabrane.

"Krivično djelo terorizam, za koje se sumnjiči Jašarević, ima dva elementa, a jedan od njih je cilj koji se želi postići. Cilj mog klijenta bio je da ga ubiju zaposleni u Ambasadi kako bi stekao status šehida i otišao u dženet (raj). Taj cilj nije ispunjen i ovo nema obilježje krivičnog djela terorizma", izjavio je u Sudu advokat Senad Dupovac.

Dupovac je ponovio da ponašanje njegovog klijenta pokazuje na neophodnu potrebu timskog vještačenja neuropsihijatara i psihijatara u odgovarajućim ustanovama.

Odbrana smatra da su mediji dali veliki publicitet i pažnju događaju koji "to objektivno ne zaslužuje", na šta je tužilac Dubravko Čampara oštro reagovao istakavši da je cijeli svijet prenio dešavanja u Sarajevu što dovoljno govori o posljedicama ovog krivičnog djela.

Jašarević, koji će poslije današnjeg ročišta o određivanju pritvora biti prebačen u Centralni zatvor u Sarajevu gdje će imati punu ljekarsku zaštitu, rekao je da ne priznaje "ovaj sud i da će se braniti ćutanjem jer je ovaj sud izmišljen i kod Alaha ne vrijedi ništa".

Jašarević odavno poznat Ministarstvu bezbjednosti

Vehabija Mevlid Jašarević zbog veza sa terorizmom nalazi se na nekoliko lista Ministarstva bezbjednosti BiH i sa tim su bili upoznati i ministar Sadik Ahmetović i direktora OBA Almir Džuvo, izjavio je Srni Domagoj Margetić, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope.

"Jašarevića je neko pustio u BiH i tu mu omogućio da boravi i priprema teroristički napad. Sada se prebacivanjem odgovornosti pokušava izbjeći javna rasprava o ličnoj i političkoj odgovornosti ministra Ahmetovića i Džuve", rekao je Margetić.

On je istakao da su Ahmetović i Džuvo sat vremena poslije terorističkog napada u Sarajevu trebalo da podnesu ostavke jer su godinama ignorisali upozorenja Ekspertskog tima da "svi indikatori govore da se spavači bude i da će se veoma brzo dogoditi napad na američke diplomatske ciljeve u BiH".

"Oni su znali da je Jašarević povezan sa terorizmom i ignorisali su podatke i bezbjednosne procjene koje su imali. Javnost su uporno dovodili u zabludu kako u BiH ne postoji opasnost od terorizma, obmanjivali da ne postoje terorističke organizacije. Time su preuzeli ličnu i političku odgovornost za sve što će se u budućnosti dogoditi", kaže Margetić.

Prema Margetićevim riječima, nije problem odakle je došao Jašarević već kako je ušao u BiH, zašto mu je dozvoljen ulazak i zašto mu je omogućeno da više od dva mjeseca priprema akciju na teritoriji BiH. On je pojasnio da je rijetkost da domicilni teroristi izvode teroristički napad već da se oni dovode sa strane, čime se štiti domaća teroristička mreža.

"Plašim se da je ovaj napad poruka spavačima u BiH i shvatio bih ga veoma ozbiljno. To pokazuje da institucije BiH ne funkcionišu, da je bezbjednosni sistem u rasulu i da nije u stanju voditi bilo kakvu aktivnu i efikasnu borbu protiv terorizma. Ovaj događaj je BiH repozicionirao da ona više nije samo logističko područje i već mjesto na kojem terorističke organizacije aktivno izvode napade", rekao je Margetić.

Margetić je istakao da i Islamska zajednica u BiH treba da objasni kako takvi spavači ulaze i kreću se po BiH i čiju zaštitu uživaju s obzirom da "ima dobro razgranatu mrežu skrivanja terorističkih spavača".

Zamjenik direktora Granične policije Enes Gačanović rekao je ranije da je Granična policija zabilježila da je Jašarević iz Srbije u BiH ušao u avgustu ove godine i to na graničnom prelazu Rača.

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Almir Džuvo rekao je u petak da je Mevludin Jašarević to jutro ušao u BiH, preko granice sa Srbijom, i da se tačno zna gdje je prešao. On je potvrdio da je Jašarević dolazio u Gornju Maoču, te da nije hapšen u policijskoj akciji koja je izvedena u februaru prošle godine u tom mjestu.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović je komentarišući činjenicu da je Jašarević bio u Gornjoj Maoči, poznatom okupljalištu pripadnika vehabijskog pokreta u BiH, rekao da to samo govori u prilog akciji koju su bezbjednosne i policijske agencije BiH u februaru prošle godine provele na tom lokalitetu.

Teroristа Mevlid Jаšаrević pucаo je u petаk, 28. oktobrа, iz kаlаšnjikovа nа Ambаsаdu SAD u Sаrаjevu i tom prilikom teško je rаnjen jedаn pripаdnik policije - rаdnik nа obezbjeđenju Ambаsаde.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE