• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korićanske stijene: Odbijeno određivanje pritvora

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da odredi pritvor Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, optuženim u slučaju "Korićanske stijene".

 Korićanske stijene: Odbijeno određivanje pritvora Izvor: MONDO

Babić, Škrbić i Stojnić, nekadašnji pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, ostaće na slobodi, uz mjere zabrane, do početka obnovljenog suđenja, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Istom odlukom, Sud BiH odredio je pritvor Dušanu Jankoviću, bivšem komandiru Stanice milicije u Prijedoru. Janković se nalazi u bjekstvu od decembra prošle godine, a pritvor će mu se računati od momenta hapšenja.

Tužiteljka Slavica Terzić u obrazloženju prijedloga za određivanje pritvora ocijenila je da postoji opasnost od bjekstva optuženih, te stvarna "bojazan od narušavanja javnog reda i mira", navodeći da "postoji mreža pomagača Dušanu Jankoviću" i da su udruženja žrtava iz Prijedora najavila da će organizovati proteste ispred zgrade Suda BiH ukoliko optuženi budu na slobodi.

Ranko Dakić, branilac Dušana Jankovića, rekao je da su navodi Tužilaštva BiH o mreži podrške Jankoviću "paušalni i neosnovani".

Odbrana Zorana Babića ocijenila je da je prijedlog za određivanje pritvora "neosnovan", istakavši da Babić zbog lošeg zdravstvenog stanja nikako ne bi mogao pobjeći.

Slobodan Perić, branilac Milorada Škrbića, rekao je da je cilj Tužilaštva BiH da ostvari "pritisak na Sud, time što bi se odredio pritvor".

"Moj branjenik je tri godine bio na slobodi i nikada nije bilo problema. Ne postoji nikakva bojazan da bi se nešto tu moglo promijeniti", rekao je Perić.

Stojnićeva odbrana takođe je istakla da ne postoje razlozi za određivanje pritvora, te da se prisustvo njihovog branjenika tokom obnovljenog suđenja može osigurati uz mjere zabrane.

Sud BiH je prvostepenom presudom u decembru prošle godine osudio Babića i Škrbića na po 22 godine zatvora, Jankovića na 27, a Stojnića na 15 godina zatvora zbog učešća u ubistvu oko 150 civila 21. augusta 1992. godine na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću.

Apelaciono vijeće Suda BiH 26. oktobra ove godine uvažilo je žalbu odbrane i ukinulo prvostepenu presudu četvorici optuženih.

Apelaciono vijeće je Babiću, Škrbiću, Jankoviću i Stojniću ukinulo pritvor određen rješenjem prvostepenog vijeća po izricanju prvostepene presude, a radi obezbjeđenja prisustva optuženih odlučilo da i dalje postoji potreba da im se izreknu mjere zabrane, koje su bile na snazi prije određivanja pritvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE