• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: Vehabijske zajednice po cijeloj BiH

Vehabijske zajednice razgrante su po cijeloj BiH i okupljaju više od 100.000 vehabija, dok se od tri do pet hiljada lica može dovesti u vezu sa terorizmom.

 Galijašević: Vehabijske zajednice po cijeloj BiH Izvor: MONDO

Ovo je Srni rekao Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Galijašević je rekao da se vehabijske zajednice nalaze u Ošvama i Bočinji kod Maglaja, Željeznom Polju, Šerićima, Babinoj Rijeci i Tetovu kod Zenice, Lepenici i Miljanovcima kod Tešnja, Mehurićima kod Travnika, Rujnici kod Zavidovića, Blagaju kod Mostara, Bužimu, Sanskom Mostu, Sarajevu, Jablanici, Konjicu.

On je istakao da je riječ o domaćima vehabijama, a ne o stranim državljanima kako se želi prikazati poslije terorističkog napada Mevlida Jašarevića na američku Ambasadu u Sarajevu, kao vehabiji koji je došao iz Srbije.

"To je minimiziranje i potkopavanje ovog terorističkog čina, jer onda je iz Srbije i Ejup Ganić koji je naredio zločine u Dobrovoljačkoj ulici, ratni komandant Armije BiH Sefer Halilović i Ramiz Delalić Ćelo koji je počeo rat u BiH", kaže Galijašević i dodaje da je Jašarević došao iz Beča u Gornju Maoču, odakle se došao u Sarajevo, a da za to vrijeme (dvije godine) ni pet dana nije proveo u Srbiji.

Srna je u aprilu prošle godine objavila Galijaševićeve tvrdnje da u BiH za sada ima oko 100.000 vehabija, a da terorističku prijetnju predstavljaju i "određene političke veze u vrhu bošnjačke politike" i iranske obavještajne službe.

On je tada istakao da sve relevantne službe i agencije smatraju da oko pet odsto bošnjačke populacije pripada vehabijskoj strukturi i da razvoj tog pokreta podržava poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Prema njegovim riječima, Gornja Maoča je jedan od operativnih punktova vehabizma, zasnovan na teritorijalnom principu, a najznačajniji logistički punkt je džamija kralja Fahda u Sarajevu i njen "lider" Nezim Halilović Muderis, te travnička Elče medresa u kojoj glavnu riječ vodi Safet Durguti, dok je u Zenici to Udruženje "Ensarija" na čijem je čelu bivši glavni obavještajac i bezbjednjak odreda "El mudžahedin" Ajman Avad.

Agencija Srna je u aprilu ove godine objavila da je u selu Kamenica u opštini Teslić evidentno prisustvo "lica koja svojim izgledom i načinom oblačenja podsjećaju na pristalice vehabijskog pokreta". To je potvrđeno i iz Policije Republike Srpske odakle je navedeno da su pripadnici Sipe tokom 2010. godine na području sela Kamenica vršili pretrese na više lokacija, te oduzeli veću količinu nosača slike i zvuka, kao i nekoliko računara.

Selo Kamenica počelo se pominjati nakon što je prošle godine objavljen spisak sa imenima 300 državljana BiH, uglavnom Bošnjaka, koji se dovode u vezu sa terorizmom, a na kojem se našao i mještanin ovog teslićkog naselja Rasim Čamo, koji živi u Americi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE