• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS i Izrael gaje prijateljske odnose

RS i Izrael gaje dobre prijateljske odnose koji su rezultat zajedničke teške istorije i stradanja u Drugom svjetskom ratu, izjavio predsjednik RS

 Dodik: RS i Izrael gaje prijateljske odnose Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS i Izrael gaje dobre prijateljske odnose koji su rezultat zajedničke teške istorije i stradanja u Drugom svjetskom ratu, te važnih kontakata koji trenutno postoje na privrednom, kulturnom i svakom drugom planu.

"RS i Izrael nastavljaju da sarađuju na najbolji mogući način i ovaj događaj je posvećen tome", rekao je Dodik večeras novinarima nakon što je u Banskom dvoru u Banjaluci prisustvovao koncertu i svečanom prijemu kojeg je priredio ambasador Izraela u BiH David Koen povodom 63. godišnjice nezavisnosti Izraela.

Dodik je izrazio uvjerenje da će se na nivou vlada RS i Izraela razviti saradnja u oblasti poljoprivrede, prije svega transfera novih tehnologija i znanja, ističući da je Izreal lider u svijetu u toj oblasti.

"Imajući u vidu klimatske uslove u kojima radi, Izrael je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača i iskustva koja ima treba da se implementiraju u RS", istakao je Dodik.

Dodik je dodao da će uskoro biti razmijenjene delegacije kako bi se s tim ciljem osmislili svi mogući planovi.

Ambasador Izraela u BiH David Koen rekao je večeras u Banjaluci da jevrejski i srpski narod imaju zajedničku istoriju i da nema naroda kao što su ova dva, koja su toliko propatila u Drugom svjetskom ratu.

Koen je, nakon svečanog prijema u Banskom dvoru povodom 63. godišnjice nezavisnosti Izraela rekao da su, nažalost, mnogi Jevreji na ovim prostorima uništeni u Drugom svjetskom ratu, tako da u cijeloj BiH danas živi oko 1 000 Jevreja.

On je ocijenio da koncert i svečani prijem, koji su večeras održani u Banjaluci, imaju mnogo značaja i da predstvaljaju kombinaciju srpsko-izraelske kulture.

"Ovo je jedna kombinacija kulture koja ima duboke korijene u odnosima između srpskog i jevrejskog naroda i ovdje smo prvi put da u Banjaluci, u RS, obilježimo dan nezavisnosti države Izrael", rekao je Koen novinarima nakon prijema.

Koen je rekao da će Izrael u narednom periodu nastojati da uspostavi što bolju saradnju sa kompanijama u RS, zaključujući da je riječ o hrabrom prijateljstvu RS i Izraela koje vodi ka boljoj i jačoj privrednoj saradnji.

Arije Livne, senator RS i šef privrednog predstavništva Srpske u Izraelu, rekao da su odnosi između RS i Izraela malo komplikovani, jer RS nije država, već entitet u državi BiH, što otežava odnose koji bi bili na najvišem nivou ukoliko bi se radilo o dvije države.

"Odnosi između RS i Izraela su toliko dobri da ne mogu biti bolji", zaključio je Livne.

On je izrazio žaljenje što je ambasador Poljske u BiH napustio salu u Banskom dvoru za vrijeme njegovog obraćanja prisutnima kada je rekao da je Poljska bila antisemitska zemlja u Drugom svjetskom ratu.

"Nisam mislio na generaciju današnje Poljske, već na generaciju u Drugom svjetskom ratu. Ukoliko je to rečeno na nedostojan način smatram da treba da se izvinim ambasadoru Poljske u BiH na tome što je kazano", rekao je Livne novinarima u Banjaluci.

Svečanom prijemu i koncertu prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, potpredsjednik RS Emil Vlajki, premijer RS Aleksandar Džombić, ministri u Vladi RS, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, ambasadori, ugledni javni i naučni radnici.

Predsjednik RS pokrovitelj je ove svečanosti, koja je počela intoniranjem državne himne Izraela i himne RS "Moja Republika".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE