• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luksuznim “mercedesom” ide u prosjačenje

Žena iz Matuzića kod Doboja nije mogla da registruje skupi “mercedes” dok ne plati prekršajnu kaznu za prosjačenje

 Luksuznim “mercedesom” ide u prosjačenje Izvor: MONDO

Tokom ove godine policija iz Prijedora registrovala je čak 56 slučajeva prosjačenja, a posljednji je evidentiran prije dva dana na parkingu tržnog centra “Bingo” u Prijedoru, gdje je u prosjačenju zatečena izvjesna Rahima Hrustić (24) iz Doboja.

Ona je u Prijedor, prema saznanjima policije došla autobusom, ali neki prosjaci na ovaj “posao” dolaze čak i “mercedesom”.

Naime, kako piše "Dnevni Avaz", jedna starija gospođa iz Matuzića kod Doboja, nije mogla da registruje skupi “mercedes” dok ne plati prekršajnu kaznu za prosjačenje.

List saznaje da je riječ o povratnici koja se, maltene, cijeli život bavi ovim poslom, kao i njena sugrađanka koja u Prijedor dolazi uglavnom u uočljivom crvenom kombiju.

Upućeni u ovaj slučaj Prijedorčanima preporučuju da ne nasjedaju na njihov izgled i priču, jer imaju para toliko da bi neke od onih koji im daju novac mogli “kupiti”.

"Uredno plaćaju i svoje kazne koje se kreću od 200 do 1.200 maraka, što znači da nije riječ o siromašnim ljudima. U četiri slučaju imali smo i organizirano prosjačenje. Riječ je uglavnom o kompletnim porodicama, tako da je tu teško dokazati krivično djelo", rekao je za "Avaz" Goran Lazić, zamjenik komandira u Prvoj policijskoj stanici u Prijedoru.

On je dodao da prosjaci u ovaj grad dolaze uglavnom sa strane, a najviše iz Matuzića kod Doboja, Zenice, Visokog, Travnika i Bijeljine.

Na suzbijanju prosjačenja policija u Prijedoru sarađuje s Centrom za socijalni rad, a Milena Miodragović, sociolog u ovom centru, kaže da se u njihovoj evidenciji nalazi 18 punoljetnih i 41 maloljetna osoba koje se bave prosjačenjem.

"Djeca su uzrasta od 6 do 16 godina i uglavnom su romskog porijekla", kazala je Miodragović i dodala da utočište djeci uhvaćenoj u prosjačenju pruža i prihvatna stanica Centra u kojoj borave do rješavanja statusa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE