• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ćemo birati i četvrtog člana Predsjedništva?

Vijeće nacionalnih manjina predstavilo amadmane na Ustav BiH koji se tiču slučaja "Sejdić i Finci" i izbora nacionalnih manjina u državnim institucijama

 Da li ćemo birati i četvrtog člana Predsjedništva? Izvor: MONDO

Vijeće nacionalnih manjina BiH predlaže da se u preambuli Ustava BiH odrednica ostali zamijeni odrednicom nacionalno neopredijeljeni, te da se uz konstitutivne narode nabroje zakonom priznate nacionalne manjine u BiH.

Ovo je prvi ustavni amandman koji je predsjedavajući Vijeća Nedžad Jusić danas predstavio Privremenoj parlamenatrnoj komisiji za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Drugi amandman odnosi se na povećanje broja članova Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za četiri predstavnika nacionalnih manjina, pri čemu bi dva bila iz Republike Srpske i dva iz Federacije BiH, a birala bi ih entitetska vijeća nacionalnih manjina.

Kada je riječ o Predsjedništvu BiH, Vijeće nacionalnih manjina BiH predlaže da se uz tri člana ove institucije bira još jedan iz reda građana koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi. Četvrti član Predsjedništva, prema ovom prijedlogu, bio bi biran na teritoriji cijele BiH.

"Trenutno stanje u BiH nije pogodno za suštinske izmjene Ustava BiH i zbog toga se Vijeće nacionalnih manjina fokusiralo na presudu Evropskog suda za ljudska prava u kojoj je decidno rečeno da su ugrožena prava manjina da budu birani i izabrani u Predsjedništvo i Dom naroda", rekao je Jusić.

On je dodao da Vijeće nema ništa protiv da u Domu naroda budu zastupljeni i predstavnici nacionalno neopredijeljenih, ali da su u prvom redu za to da budu zastupljeni predstavnici nacionalnih manjina.

Predstavnik Vijeća nacionalnih manjina u Komisiji Vehid Šehić upozorio je na činjenicu da se predloženim amandmanima u diskriminišući položaj dovode pripadnici ostalih, odnosno nacionalno neopredijeljenih.

"Dom naroda je mjesto gdje ćemo pokazati ravnopravan položaj svih građana odnosno kolektiviteta koji žive u BiH", istakao je Šehić.

Prisutnima na sjednici obratio se i jedan od podnosilaca tužbe Evropskom sudu za ljudska prava Dervo Sejdić, koji je ponovio svoju želju da se svim građanima BiH omogući uživanje pasivnog i aktivnog biračkog prava u bilo kom dijelu BiH.

Predstavnik SNSD u Komisiji Krstan Simić ocijenio je da se amandmanom Vijeća nacionalnih manjina koji se tiče Doma naroda BiH diskriminišu nacionalne manjine koje neće biti zastupljene u ovom tijelu Parlamentarne skupštine BiH.

Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH sutra bi svoje prijedloge trebalo da predstave nevladine organizacije.

Prošle sedmice prijedloge za provođenje presude iznijelo je 13 stranaka zastuljenih u Parlamentarnoj skupštni BiH.

Predviđeno je da Komisija sve prijedloge razmatra na sjednicama 21, 22. i 23. novembra, a konačan prijedlog rješenja za prevođenje presude Evropskog suda za ljudska prava trebalo bi da bude utvrđen 30. novembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE