• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gojazna polovina stanovništva

U Republici Srpskoj prekomjernu tjelesnu masu ima više od polovine stanovništva, čak 57,6 odsto, od čega je jedna petina gojazna.

 Gojazna polovina stanovništva Izvor: MONDO

Rezultati istraživanja resornog ministarstva sa Institutom za javno zdravstvo RS pokazuju da je procenat gojaznog stanovništva prošle godine u odnosu na posljednja istraživanja vršena 2002. godine povećan sa 19,6 na 21,6 odsto.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Amela Lolić na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom prezentacije rezultata istraživanja kao najmanje privlačne navela one koji pokazuju visoku učestalost faktora rizika kod stanovništva.

Da svojim ponašanjem rizikuje da oboli izjavilo je 37,8 odsto stanovništva i to najviše od gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i bolesti srca i krvnih sudova srca

U odnosu na 2002. godinu, kada je posljednji put rađeno ovakvo istraživanje, povećan je procenat stanovništva koji je na mjerenju imao povišene vrijednosti za sistolni ili za dijastolni krvni pritisak, sa 42 na 47 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je došlo do smanjenja procenata stanovništva koje je pod stresom, ali da je povećn procenat onih koji uzimaju lijekove po savjetu ljekara.

Osim toga, rezultati pokazuju da svaki treći stanovnik ne pere redovno ruke, da povrće svakodnevno jede 61 odsto, a voće 53 odsto odraslog stanovništva, a oko jedne petine stanovništva navodi da nikada ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora načina ishrane.

U odnosu na 2002. godinu, zabilježen je pad procenta stanovnika koji su pušači za 3,7 odsto, a kojih je trenutno 31 odsto, a zabilježen je i značajan porast stanovnika koji ne konzumira alkohol sa 35 na 55,7 odsto.

"Istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva RS pokazalo je visok nivo pristupačnosti zdravstvenoj službi, što i jeste cilj resornog ministarstva", izjavila je danas Lolićeva.

Istraživanje, na uzorku od 1 779 domaćinstava koja obuhvataju 4 178 punoljetnih lica, pokazalo je da se više od od tri četvrtine stanovnika Srpske zbog zdravstvenih problema prvo obraća ljekaru porodične medicine i to najviše zbog bolesti, potrebe za propisivanjem lijekova, dok svaki peti dolazi doktoru radi kontrole zdravlja.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Slobodan Stanić istakao je da se u ovom trenutku radi još nekoliko bitnih istraživanja koja će biti od koristi za provjeru postojećih strategija, za određene zdravstvene intervencije, projekte i rješavanje zdravstvenih problema.

Na konferenciji je istaknuto da će ovakva istraživanja biti podloga za izradu razvojne strategije RS, kao i politiku unapređenja zdravlja stanovništva do 2020. godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE