• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fabrika duvana postaje hotel?!

Novim regulacionim planom Banjaluke, na mjestu gdje se nalazi Fabrika duvana, predviđena je gradnja poslovnih i smeštajnih objekata, otkriva CIN

 Fabrika duvana postaje hotel?! Izvor: MONDO

Dokumenti koje ima Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokuzaju da je Fabrika prošle godine izbrisana iz regulacionog plana Banjaluke i da su na njenom zemljištu u centru grada ucrtani budući poslovni i smještajni objekti.

Vođe sindikata i rukovodioci Udruženja malih akcionara Fabrike kažu da nisu znali za promenu plana, javnu raspravu niti za usvajanje plana. Gradske vlasti su obaveštenja o planu davale u službenim glasilima i na internet stranici gradske uprave, ali ni u jednom od njih nije objašnjeno da je reč o promeni namene zemljišta Fabrike.

Miroslav Marinković, predsednik sindikata radnika Fabrike, strahuje da će regulacioni plan biti magnet za buduće kupce koji će ovo preduzeće htjeti zbog atraktivne parcele, a ne zbog proizvodnje, prenosi "Press RS".

"Za novi plan saznali smo početkom ljeta ove godine iz privatnih izvora, a poslije hapšenja Nebojše Antonića, većinskog vlasnika Fabrike duvana, pisali smo Vladi RS i zatražili da spreči propadanje preduzeća, koje traje već punih pet godina, i njegov odlazak u stečaj i likvidaciju", kaže Marinković.

Pošto je Vlada RS zatražila raskid ugovora o privatizaciji Fabrike duvana „Banjaluka" i najavila da će tražiti novog kupca, sindikat radnika strahuje da budući interes neće biti proizvodnja cigareta, već atraktivno zemljište fabrike u centru grada.

Naime, Fabrika je u milionskim gubicima, mašine su zastarele, a dosadašnji vlasnik je više trgovao tuđim cigaretama nego što je proizvodio. Nebojša Antonić, koji je većinski vlasnik postao privatizacijom ovog preduzeća, uhapšen je u avgustu ove godine pod sumnjom da je učestvovao u carinskim prevarama. Potom je Vlada RS sredinom septembra Okružnom privredom sudu u Banjaluci podnijela zahtjev za raskid ugovora o privatizaciji.

Premijer RS Aleksandar Džombić kaže da će Vlada, ako sud poništi ugovor, tražiti novog strateškog partnera za fabriku.

Međutim, ove najave ne umiruju radnike koji i dalje strijepe da će ih zadesiti najgori scenario. Pogotovo pošto su saznali da su gradske vlasti još u maju 2007. godine, osam mjeseci poslije privatizacije fabrike, pokrenule postupak za izmenu Urbanističkog plana grada i Regulacionog plana Aleja centar, u okviru kog se nalazi zemljište fabrike. Urbanističkim planom su predvidjeli izmještanje, dok je regulacionim određena namjena i veličina novih objekata na njenom zemljištu.

Posao izrade planova povjeren je Urbanističkom zavodu RS. Međutim, projektanti su završili samo regulacioni plan, dok je rad na urbanističkom prekinut, jer je zavod otišao u stečaj. Skupština grada Banjaluke nije čekala završetak urbanističkog plana, već je u decembru prošle godine usvojila regulacioni. Urbanisti kažu da plan daje mogućnost vlasniku da fabričku zgradu pretvori u hotel, a okolne skladišne i administrativne objekte sruši i na njihovom mjestu sagradi trgovačke centre, banke i ugostiteljske objekte.

Predstavnici gradskih vlasti i Urbanističkog zavoda RS izbegli su da daju jasan odgovor na pitanje novinara CIN-a o tome ko je predložio brisanje fabrike i ucrtavanje drugih objekata na njenoj zemlji. Prema riječima projektanata iz Urbanističkog zavoda RS, uputstva za izmjenu plana preuzeli su iz prijedloga Urbanističkog plana Banjaluke.

Mirjana Sinadinović, šef tima Urbanističkog zavoda RS za izradu regulacionog plana, kaže da su tehnička rješenja pravili na osnovu programskih elemenata koje su im dostavljali iz Odeljenja za prostorno uređenje grada.

Snježana Mrđa Badžo, bivša radnica Zavoda, objašnjava da elementi koje daje gradska uprava sadrže zahtjeve privatnih investitora za promene u planu. Dodaje da investitori mogu biti svi oni koji u tom prostoru imaju nekretnine.

S druge strane, direktor Fabrike duvana Simo Miskić lakonski je rekao novinarima CIN-a da preduzeće ne planira premještanje fabrike na drugu lokaciju i da zbog toga nisu ni obavještavali radnike o promjenama regulacionog plana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE