• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival nauke u šest gradova RS

Prvi Festival nauke u Republici Srpskoj počeće u subotu, a održavaće se u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru i Doboju.

 Festival nauke u šest gradova RS Izvor: MONDO

Cilj ovog projekta, prema riječima, Jasmina Komića, ministra nauke i tehnologije u Vladi RS, je da nauku približi građanima, da ukaže na njen značaj za razvoj društva, ali i svakog pojedinca.

"Društveni razvoj i znanje je povezano, jer ulaganje u znanje je ulaganje u budućnost. Nauka je jedan od najvažnijih pokretača u društvu", rekao je Komić.

Ističući da je Vlada Srpske posvećena naučno-tehnološkom razvoju kao preduslovu za razvoj savremenog društva u 21. vjeku, on je podsjetio je da je Vlada proglasila novembar za mjesec nauke RS.

Komić je naglasio da će tokom festivala, kao specifičnog načina promocije nauke, biti demonstrirana naučna dostignuća, ali na zanimljiv način kako bi bila razumljiva običnim ljudima, pa čak i da se sami građani uključe u taj vid popularizacije nauke.

Pomoćnik ministra nauke i tehnologije Vinko Bogdan rekao je da će se na Festivalu nauke predstaviti sedam fakulteta - Mašinski, Tehnološki, Elektrotehnički, Medicinski i farmaceutski, Poljoprivredni fakultet i Akademija umjetnosti iz Banjaluke, te Elektrotehnički fakultet iz Istočnog Sarajeva.

"Program je prilagođen široj javnosti. Samo mali segment onoga šo će moći da se vidi na Festivalu je vještačka krv, mogućnosti mobilne telefonije, laserske tehnike i druga dostignuća", naveo je Bogdan.

Partner u organizovanju Festivala nauke je Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci, a član ove organizaciej Nenad Srdić rekao je da su ovu priliku dobili zahvaljujući dobrim rezultatima u realizaciji projekta naučno-stručnog skupa "Studnti u susret nauci", koji se već četvrtu godinu održava na banjalučkom Univerzitetu.

Finalni dio Festivala biće održan 17. novembra u Banskom dvoru u Banjaluci, kada će na manifestaciji Dan promocije nauke RS biti uručene nagrade u nekoliko kategorija - naučni časopis, publikacija, mladi naučni radnik i istraživač, te naučnoistraživačka organizacija.

Nakon konferencije za novinare, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić je uz asistenciju studenata Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, izveo jednu od demonstracija koju će posjetioci Festivala nauke moći vidjeti, a to je kako se uz pomoć laka za nokte i mikroskopa može odrediti gustina stoma različitih biljnih vrsta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE