• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sipa pretresa stan Zaima Backovića

Pripadnici Sipe pretresaju stan bivšeg zamjenika komandanata Teritorijalne odbrane Zaima Backovića s ciljem pronalaska dokaza za "Dobrovoljačku"

 Sipa pretresa stan Zaima Backovića Izvor: MONDO

Iako se u početku spekulisalo da je Backović i uhapšen to se nije dogodilo, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Backović nije uhapšen, a Tužilaštvo BiH mu je uručilo poziv da se javi na ispitivanje", rekao je Grubešić.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasjedi koju su postavile paravojne formacije "zelene beretke" i "patriotske lige" te Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Slobodna Bosna ranije je prenijela izjavu Željka Lovrića po kojoj je JNA radio vezom presrela poruku Zagija (Zaim Backović, op.a) da će iz komande Druge vojne oblasti izaći samo Alija Izetbegović i Milutin Kukanjac, a da će ostali biti pobijeni.

Prema transkriptu presretnutog razgovora radio-vezom, Zagi je na zahtjev Prenja da se odobri napad na komandu naredio:

"Naređenje od Zagija za sve jedinice! Sva pokretna vozila neprijatelja uništiti. Pripremiti zapaljive smjese i sve spaliti. Ponavljam, sva pokretna vozila od neprijatelja uništiti i paliti sve. Blokirati ulicu i odmah po njima. Obarajte stabla da se ne mogu milimetar pomaknuti. Nema prolaza Unprofor vozilima dok predsjednik ne bude u Predsjedništvu. Odmah, odmah, zarobiti sve. Neka sve jedinice koje su blizu Dobrovoljačke dejstvuju po vojsci", naredio je Backović.

Backović je svoju naredbu, navodno, kasnije obrazložio rekavši da je znao da ga JNA prisluškuje pa je spornu naredbu izdao samo da ih uplaši.

Zaim Backović na tribini Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, koja je održana u martu ove godine, rekao da je branio i sebe i državu.

"Ja sam branio sebe i svoju državu. Ja nisam iz Sarajeva otišao nijednog koraka. U Sarajevo su dovedeni neki koji su nas ubijali. Ja se ponosim, ali mogu me uhapsiti i ovde, ne samo vani. Takva nam je država", kazao je Zaim Backović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE