• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sarajevu uvrede na račun RS

Predstavnici Udruženja demokratskih pravnika i Bosanskog kongresa u nastupima osporili su legalnost SDS-a, Vojske i policije RS...

 U Sarajevu uvrede na račun RS Izvor: MONDO

Više nevladinih organizacija iz Federacije BiH (FBiH) danas je u Sarajevu Privremenoj parlamentarnoj komisiji za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" predstavilo prijedloge za provođenje ove odluke, a čule su se i uvrede na račun SDS-a i Republike Srpske.

Predstavnici Udruženja demokratskih pravnika i Bosanskog kongresa u nastupima osporili su legalnost SDS-a, Vojske i policije RS, te predsjedavajućeg Doma naroda Parlametnarne skupštine BiH Ognjena Tadića koristeći pri tom i izraze "zločinačka", "teroristička" i druge.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović upozorio je predstavnike ova dva udruženja da se vrate na temu, odnosno da se u izlaganjima usresrede na presudu "Sejdić i Finci", a reagovao je i predstavnik SDS-a u Komisiji Borislav Bojić koji je zahvalio Džaferoviću na intervenciji, konstatujući da je riječ o organizacijama iz Federacije.

Forum građana Tuzla, čije prijedloge je predstavio Vehid Šehić, tražio je ukidanje entitetskog glasanja u Predstavničkom domu i prebacivanje jednog dijela mehanizama zaštite entiteskih interesa u Dom naroda.

Forum građana Tuzla predložio je da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH broji 81 člana i to 50 iz FBiH i 31 iz RS, dok bi Dom naroda činio 31 delegat - 17 iz Federacije i 14 iz Srpske.

Delegati bi bili birani u entitetskim parlamentima s tim što bi FBiH delegirala po šestoro Bošnjaka i Hrvata, troje Srba i dvoje iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih, dok bi RS delegirala šestoro Srba, po troje Bošnjaka i Hrvata, te dvoje iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih.

Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, prijedlog Foruma građana Tuzla je da ga čine četiri člana - tri predstavnika konstitutivnih naroda i jedan nacionalnih manjina ili nacionalno neopredijeljenih.

Pravni institut za BiH smatra da je diskriminaciju u Domu naroda moguće otkloniti omogućavanjem pripadnicima nacionalnih manjina i nacionalno neopredijeljenih da budu zastupljeni u ovom domu.

Ovo strukovno udruženje predlaže reorganizaciju Predsjedništva BiH tako da bi ga umjesto predsjedavajućeg i dvoje potpredsjedavajućih činio jedan predsjednik i tri potpredsjednika koji bi bili birani iz reda poslanika u Predstavničom domu BiH i koji bi se na mjestu predsjednika rotirali svakih 12 mjeseci.

Nevladina organizacija Građanski front ostalih nije imala amandmane na Ustav BiH, ali je zatražila da se nacionalnim manjinama i nacionalno neporedijeljenima priznaju kolektivna prava.

Komisija će nastaviti rad 21. novembra, kada će biti odlučeno i o mogućnosti komunikacije sa nevladninim organizacijama i predstavnicima nacionalnih manjina iz RS.

Prijedloge za provođenje presude ranije su iznijele stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeće nacionalnih manjina BiH.

Privremena komisija osnovana je na osnovu zaključka oba parlamentarna doma, a njen zadatak je da pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH te prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje će posredstvom ovlaštenog predlagača dostaviti u parlamentarnu proceduru.

Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE