• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj: Do kraja riješiti izbjegličko pitanje

Ministar inostranih poslova BiH Alkalaj govorio na skupu ministara spoljnih poslova Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske o rješenju izbjegličkih problema

 Alkalaj: Do kraja riješiti izbjegličko pitanje Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je danas u Beogradu da će BiH uložiti sve napore da se do kraja riješi izbjegličko pitanje, bez diskriminacije po bilo kom osnovu i istrajati na tome da se i posljednjoj izbjegloj osobi osigura pristup pripadajućim pravima.

Obraćajući se na skupu ministara spoljnih poslova Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske o rješenju izbjegličkih problema, Alkalaj je rekao da se problem izbjeglih i raseljenih lica u regionu može riješiti zajedničkim naporima zemalja zapadnog Balkana, uz finansijsku pomoć međunarodnih partnera.

Alkalaj je rekao da BiH potvrđuje privrženost Sajevskoj deklaraciji i trajnom i konačnom rješenju izbjegličkih pitanja i sprovođenju Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma te zatvaranju problema izbjeglištva i raseljenosti na human način.

On je naveo da BiH planira da početkom naredne godine na donatorskoj konferenciji o izbjeglicama, koja će se održati u Sarajevu, predstavi svoju revidiranu strategiju Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, ističući da je potrebna uzajamna saradnja za dobra trajna rješenja za izbjeglice.

"Naš je moralni i ljudski zadatak da ispunimo preostale obaveze prema izbjegličkoj populaciji, na njihovom povratku ili punoj integraciji u novim sredinama", istakao je Alkalaj.

On je dodao da su razvoj potrebne infrastrukture i osguranje socijalnih prava neki od preduslova koje treba ispuniti, kako bi se sigurala trajna i održiva rješenja za izbjeglice. "Važno da se svaka zemlja obaveže da će iz regionalnog programa nastaviti i produbiti svoje aktivnosti i da doprinese što skorijem zatvranju ovog problema u regionu", naveo je Alkalaj.

Alkalaj je naveo da je BiH od Dejtona napravila veliki napredak u rješavanju izbjegličkih problema, te da se u BiH do danas vratilo milion i pedeset hiljada ljudi, a stopa provođenja imovinskih zakona je 99,9 odsto, a u rješenje izbjegličkih problema je uloženo oko pola milijarde evra.

On je naveo da je BiH odlučila i da se kreditno zaduži, kako bi riješila izbjeglički problem, dodajući da još više od 105.000 izbjeglica nema trajno rješenje.

Na skupu učestvuju i šefovi diplomatija Srbije Vuk Jeremić, Hrvatske Goran Jandroković i Crne Gore Milan Roćen, kao i međunarodni zvaničnici.

Među učesnicima su i visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš, evropski komesar za proširenje Štefan File, pomoćnik državnog sekretara SAD Dejvid Robinson, direktor Biroa generalnog sekretara OEBS Paul Frič, direktor Koorinacionog tijela za migracije i azil Savjeta Evrope Markus Jeger i viceguverner Banke za razvoj Savjeta Evrope Imre Tarafas.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE