• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH zbog piraterije gubi 14 miliona dolara

BiH godišnje gubi između 11 i 14 miliona dolara direktnih poreza zbog softverskog piratstva, koji se procjenjuje na 66 odsto od ukupnog softverskog tržišta.

 BiH zbog piraterije gubi 14 miliona dolara Izvor: MONDO

BiH godišnje gubi između 11 i 14 miliona dolara direktnih poreza zbog softverskog piratstva, koji se procjenjuje na 66 odsto od ukupnog softverskog tržišta, rečeno je danas na okruglom stolu u Bijeljini o temi "Borba protiv računarskog i visokotehnološkog kriminala".

Okrugli sto organizovao je Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske za informacione tehnologije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za informaciono društvo RS.

"Inspektorat RS je pokrenuo akciju borbe protiv sajberskog piratstva koja je dala određene rezultate, te se nadamo da će taj pozitivan trend biti nastavljen u budućnosti", rekao je Mirad Maglić iz "Majkrosofta" BiH.

Gordan Rudež iz Generalnog sekretarijata Vlade RS za informacione tehnologije navodi da je ovo još jedan u nizu napora Vlade i Centra za informacione tehnologije da promoviše nove servise, usluge i registrativu, s ciljem da se javnoj upravi bliže objasni kako doći do informacija i gdje mogu da postave svoja pitanja ukoliko imaju nejasnoća u pogledu zakonske regulative.

On je dodao da Srpska još od 2006. godine intenzivno radi na funkcionisanju zakonske regulative na polju sajber kriminala i da ima prilično razvijenu zakonsku regulativu i osnovu za dalji razvoj informacione tehnologije.

Milan Latinović iz Agencije za informaciono društvo RS naveo je da, prema rezulatima ankete koju je provela Agencija o informisanosti građana o visokotehnološkom kriminalu, manje od 20 odsto stanovništva zna da postoji bilo kakva registrativa u vezi sa visokotehnološkim kriminalitetom, dok 48 odsto smatra da je potpuno bezbjedno na socijalnim mrežama.

Jovo Marković, načelnik jedinice u Upravi kriminalističke policije MUP RS koja se bavi problemima visokotehološkog kriminaliteta, izjavio je da je u Srpskoj registrovano nekoliko slučajeva dječije pornografije na internetu, krađe identiteta i drugih oblika veb kriminala.

On je precizirao da su neki od ovih slučajeva još u istražnom postupku ili se procesuiraju.

Okrugli sto se održava u okviru kampanje pod nazivom "Neko vreba preko veba", posvećene promociji borbe protiv visokotehnološkog kriminala, koju organizuje Vlada Srpske u mnogim gradovima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE