• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić: Dejton nemoguće radikalno mijenjati

Dejtonski mirovni sporazum nije moguće radikalno mijenjati, rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić prilikom razgovora sa delegacijom Kongresa SAD

 Komšić: Dejton nemoguće radikalno mijenjati Izvor: MONDO

Dejtonski mirovni sporazum nije moguće radikalno mijenjati, već je potrebno provesti samo one reforme koje će konsenzusom doprinijeti uspostavljanju trajnog mira i stabilnosti cijele regije, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prilikom današnjeg razgovara članova Predsjedništva BiH sa delegacijom Kongresa SAD.

U saopštenju iz Predsjedništva BiH navodi se da su glavne teme sastanka bile unapređenje bilateralnih odnosa BiH i SAD-a, evroatlantske integracije, kao i druga aktuelna politička pitanja.

Komšić je naglasio da je strateški cilj BiH razvijanje i dalje unapređenje bliskih prijateljskih odnosa sa SAD, te zahvalio SAD na velikoj pomoći BiH u, kako je rekao, zaustavljanju rata, obnovi i rekonstrukciji zemlje i naporima učinjenim u provođenju reformi.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović naglasio je da se Dejtonski sporazum ne može mijenjati, već samo Aneks četiri tog sporazuma, i to u smislu primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima.

On je ocijenio da zemlje zapadnog Balkana idu različitim tempom prema EU, što nije dobro, zbog strateških razloga i ukupnog razvoja Evrope. On je ocijenio da EU nije kompletna, ako nije kompletan zapadni Balkan.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je neophodno graditi povjerenje i pomirenje u BiH i regiji, te da je pomoć SAD u tom procesu od ključnog značaja.

On je konstatovao da je BiH u postdejtonskom periodu napravila veliki napredak i prešla teži dio puta ka trajnoj sigurnosti i prosperitetu, ali da je neophodno obezbijediti da zemlja u procesu evroatlantskih integracija ne zaostane za državama u okruženju.

Kongresmeni su zahvalili članovima Predsjedništva BiH za sveobuhvatnu razmjenu mišljenja i izrazili spremnost da pomognu u provođenju preostalih reformi, ocjenivši da je neophodno postići konsenzus svih domaćih političkih faktora o važnijim pitanjima.

Delegaciju američkih kongresmena predvodio je kongresmen Den Barton, potpredsjednik Odbora za Evropu i Evroaziju, a u njenom sastavu bio je i ambasador SAD-a za BiH Patrik Mun.

Današnjim sastanakom u Predsjedništvu BiH počela je službena posjeta američkih kongresmena BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE