• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delegacija Srpske u posjeti Albaniji

Delegacija Narodne skupštine RS i Poreske uprave RS, koju predvodi Igor Radojičić, počela je danas trodnevnu posjetu Republici Albaniji.

 Delegacija Srpske u posjeti Albaniji Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je Srni da je na sastanku sa predsjednicom parlamenta Albanije Jozefinom Topali konstatovano da je zajednički interes i RS i BiH i Albanije mir i stabilnost u regionu i da u svojim kapacitetima treba da urade sve što je moguće da se u regionu održi mir i stabilnost i da i ostale zemlje napreduju prema EU.

Radojičić je u telefonskoj izjavi Srni iz Tirane istakao da su on i Topali potpuno saglasni da je budućnost svih zemalja regiona, pa i RS i Albanije, u međusobnoj saradnji i puno većem otvaranju odnosa.

"Potpuno smo saglasni da je na putu prema EU, prema kojoj idu obje zemlje, potrebno da mi međusobno značajno popravimo komunikaciju, jer pitanje je kojom ćemo se brzinom, ustvari, priključivati EU, a tu smo u komšiluku i ne sarađujemo dovoljno u ovom momentu", rekao je Radojičić.

On je naglasio da je sastanak bio jedna vrlo otvorena i vrlo prijateljska razmjena mišljenja, te da je konstatovano da su podaci koji govore o dosadašnjoj ekonomskoj saradnji zaista izuzetno mali, navodeći da je RS u prvih šest mjeseci ove godine imala samo 600.000 evra trgovinske razmjene sa Albanijom, što je enormno malo, a potencijal je puno veći.

Predsjendik parlamenta Srpske je naveo da se danas sastao i sa ministrom turizma, kulture, omladine i sporta Albanije Albijem Bunčijem, a da je na sastanku konstatovano da ima mogućnosti saradnje i u oblasti turizma, jer Albanija razvija ljetni turizma, pošto ima oko 300 kilometara obale, a RS imamo prednosti u zimskom i banjskom turizmu.

Radojičić je dodao da postoji mogućnost da se povežu i neki omladinski projekti i da zajedno u oblasti kulture i turizma RS i Albanija zajedno idemo prema evropskim fondovima.

On je dodao da je razgovarano i o posjeti predstavnika nekih albanskih ministarstava i predsjednice parlamenta Banjaluci, kako bi svi današnji dogovori bili precizirani, najavivši da će biti uspostavljena komunikacija sa predstavnicima ministarstava RS iz oblasti turizma, kulture i omladine, uključujući i neke omladinske organizacije, kako bi se prevazilaze neke predrasude.

"Ono što smo svi zajedno na svim ovim sastancima konstatovali jeste da postoji puno predrasuda i puno preduvjerenja, uglavnom negativnih i iz Evrope prema svima nama, a i među zemljama Balkana. Ali kada pokrenete razgovor i komunikaciju i kada krenete sarađivati, onda se mnoge od tih predrasuda prevazilaze", zaključio je Radojičić.

Delegacija Narodne skupštine RS i Poreske uprave RS, koju predvodi Radojičić, počela je danas trodnevnu posjetu Republici Albaniji. Osim predsjednik parlamenta RS, u delegaciji su i Borislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju u Narodnoj skupštini RS, i 15 privrednika iz različitih oblasti koji su izrazili interes za saradnju sa Albanijom.

Radojičić je najavio da je za sutra planiran razgovor sa predsjednikom Vlade Albanije Sali Berišom i ministrom ekologije, šumarstva i vodoprivrede Fahirom Edijuom, kao i neki neformalni sastanci u Tirani, a privrednici će imati posebne sastanke u privrednim komorama Albanije i Tirane.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE