• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delegacija Srpske se vraća na sastanak

Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa neće biti nastavljen kako je predviđeno ranijim dnevnim redom, već će samo na tehničkom nivou.

 Delegacija Srpske se vraća na sastanak Izvor: MONDO

Ovo je potvrdio ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom i direktorom za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjerom Mirelom.

"Ostala je nepuna delegacija RS, utvrdićemo danas dio dnevnog reda sastanka u tehničkom sastavu, koji će biti tehnička priprema za sljedeći sastanak koji će se održati najvjerovatnije u decembru", rekao je Selman novinarima u Sarajevu.

Selman je naveo da je dobio obećanje Sorensena i Mirela da će dnevni red narednog sastanka biti utvrđen na prijedlog Republike Srpske (RS), kao i obećanje i da će delegaciji Vlade RS biti omogućno da učestvuje u punom sastavu na narednom sastanku.

Prema njegovim riječima, situacija koje se danas desila predstavlja "pokušaj da se razvodni dijalog", zbog čega je delegacija RS reagovala.

"Nemoguće da u pripremi sastanka nemate komunikaciju sa organizatorom, da on kaže da se vaše ništa ne prihvata, zašto nekome smeta 17 članova delegacije, ako se želi sa najvećim kapacitetom učestvovati u reformi pravosudnih institucija", istakao je Selman.

On je pojasnio da će u nastavku današnjeg sastanka učestvovati samo članovi Podkomisije Savjeta ministara o reformi pravosuđa i bezbjednosti iz RS, a sutra samo članovi Delegacije RS koji su eksperti o pitanju ratnih zločina.

"Dalji tok sastanka isključuje ministre na svim nivoima i sigurno neće biti govora o pitanjima Suda, Tužilašta, strategije o ratnim zločinima", naveo je Selman.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović pojasnila je Srni da će danas delegacija Srpske nastaviti učešće u strukturalnom dijalogu i razgovore na tehničkom nivou, jer su i teme tehničkog karaktera.

"Delagacija RS je na političkom i ekspertskom nivou i u punom je kapacitetu i razgovaraće onda kad na dnevni red budu stavljene primjedbe zbog kojih je otpočeo strukturalni dijalog u oblasti pravosuđa sa EU", rekla je Cvijanović.

Portparol delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi je pojasnio da će svi članovi delegacije Srpske moći da učestvuju u svakom dijelu dnevnog reda koji se tiče njihove nadležnosti.

Prema njegovim riječima ovo je dogovoreno na sastanku predstavnika Republike Srpske, Federacije BiH, BiH i EU.

"U pitanju je bio nedostatak komunikacije u pripremi sastanka, koja nije urađena na najbolji način", rekao je Mekgafi.

Delegacija Republike Srpske povukla se jutros u 9.00 časova iz strukturalnog dijaloga, a ministar pravde Džerard Selman je rekao da su uslovi za nastavak razgovora neprihvatljivi jer nije omogućeno učešće pravnih eksperta iz Srpske, a na dnevnom redu su dominirale sporedne teme.

On je precizirao da je delagacija Srpske oštro reagovala na činjenicu da joj, iz nepoznatih razloga, nije dozvoljeno da na današnjem sastanku u Sarajevu učestvuje u punom sastavu, a ponuđen je i neprihvatljiv dnevni red na šta je iz Banjaluke još juče upozoreno.

"Mi iz Republike Srpske ne želimo da se bavimo perifernim stvarima, pitanjima iz Strategije pravde u BiH, što je u nadležnosti konferencije ministara", pojasnio je Selman.

On kaže da predstavnici Srpske smatraju da u ovim važnim razgovorima treba da učestvuju i pravni eksperti, što je onemogućeno.

Selman je ponovio da Srpska ima velika očekivanja od strukturalnog dijaloga jer je riječ o pitanjima koja tište rad pravosuđa u BiH, izdvajajući probleme u funkcionisanju Suda i Tužilaštva BiH, o statusu, nadležnostima i ulozi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kao i o apelacionoj nadležnosti Ustavnog suda BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE