• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cerić: Jašarević je srpski terorista

Melvud Jašarević, koji je 28. oktobra napao američku ambasadu u Sarajevu, u stvari je srpski terorista, smatra poglavar IZ BiH Cerić.

 Cerić: Jašarević je srpski terorista Izvor: MONDO

Vrhovni poglavar IZ BiH Mustafa Cerić u razgovoru za slovenački "Danas" rekao je da stanovnivnici vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči do sada nikoga nisu napali, a da je Melvud Jašarević, koji je 28. oktobra napao američku ambasadu u Sarajevu, u stvari srpski terorista.

"Koji napadi stanovnika Gornje Maoče? Nikog nisu napali. Jašarević je bio u Beču i došao je u Gornju Maoču. Onda su se stvari jednostavno povezale. On je faktički srpski terorist. Zašto ga ne nazovete tako. On dolazi iz Srbije. Kako znate da ga nije poslala Srbija", rekao je Cerić.

On je u razgovoru za "Danas" naveo i da je vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović bio jedan od najboljih boraca za BiH i da je vehabijsku zajednicu osnovao frustriran činjenicom da ga je ostavila djevojka.

"Ko je ta zajednica u Gornjoj Maoči? Vi ste žrtva onog što ste čuli u medijima. Idite i uvjerite se. Čovjek koji vodi tu zajednicu u Gornjoj Maoči je bio jedan od najboljih boraca za Bosnu. Imao je djevojku koja ga je napustila. Poslije toga je otišao studirati u Jordan nakon čega se vratio nazad. To su njegove lične frustracije. Odlučio je sam da moraju živjeti kao Amiši. U svakoj državi ćete naći vjerske grupe koje ne slušaju radio, ne gledaju televiziju i žive po Bibliji. Tuzlanski muftija je išao njima i sa njima je razgovarao. Vlasti ih optužuju za sve moguće, između ostalog, da djeluju protiv Ustava BiH. To je nevjerovatno! Tuzlanski muftija je u razgovoru sa ministricom za školstvo posredovao i svoju djecu su poslali u školu. Uradili su to bez ikakvog suprostavljanja", rekao je Cerić.

Poglavar IZ u BiH smatra da je posao predsjednika RS Dodika da radikalizuju prilike u BiH jer "kako drugačije da se niječe i zaniječe genocid 8.000 ljudi u jednom danu". Cerić je Dodika smjestio u istu ravan sa Al Kaidom, Jašarevićem, Bin Ladenom i Brejvikom.

"Najveća je tragedija da Jašareviću slični ljudi, Osama bin Ladin, Al Kaida, Brejvik, Dodik ne razumiju da su njihova djela pogrešna. Naš problem i najveći izazov u budućnosti je kako živjeti s takvim ljudima...Kako da živim sa Dodikom koji negira genocid? Onaj koji negira genocid je spreman da ga ponovi. Kako da svome unuku obećam da će njegova budućnost biti sigurnija od moje prošlosti? ", rekao je Cerić za "Danas".

Inače, u bajramskoj hutbi reis Cerić osudio je teroristički napad Mevlida Jašarevića, te istakao da posebno zabrinjava nasilje, teror i zločin u ime vjere. "U ovom i sličnim slučajevima riječ je o najgrubljem vidu zloupotrebe islama", naveo je Cerić.

Federalni mediji prenijeli su jutres da su da je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, navodno, zbog straha za svoju sigurnost, uputio je sinoć zahtjev za pokretanje istražnih radnji bezbjednosnim službama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE