• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Studenti traže master studije

Nekoliko desetina studenata Univerziteta u Banjaluci protestovalo je ispred zgrade Rektorata jer još nije objavljen konkurs za upis na master studije.

 Studenti traže master studije Izvor: MONDO

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Anton Kasipović uvjeren je da će Vlada RS na prvoj sjednici u narednoj sedmici donijeti odluku o broju studenata za upis u prvu godinu drugog ciklusa studija (master studije) i utvrditi visinu školarine za sufinansirajuće studente na ovim studijama.

"Tačno je da su dva javna univerziteta dostavila prijedloge za izvođenje drugog ciklusa studija, međutim budžetska sredstva za 2011. godinu nisu bila dovoljna za izvođenje drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u RS", rekao je Kasipović u izjavi za Srnu.

Kasipović je istakao da u elaboraciji prijedloga univerziteta nisu dostavljeni svi podaci o odgovornom nastavnom kadru za izvođenje drugog ciklusa studija, izražavajući uvjerenje da će sve tražene podatke imati vrlo brzo.

"Razgovarao sam sa rektorima u više navrata o rješavanju ovog pitanja i dogovoreno je da univerziteti u akademskoj 2011./2012. godini planiraju maksimalno ekonomično i racionalno programe drugog ciklusa studija za koje imaju obezbijeđen nastavni kadar i finansijska sredstva", rekao je Kasipović.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da odluke o tome da li će biti master studija u školskoj 2011/12 još nema, ali je potvrdio da je Senat dostavio prijedlog resornom ministarstvu.

Stanić očekuje da će u toku naredne sedmice Vlada Republike Srpske (RS) donijeti odluku kako bi konačno riješili ovo pitanje, pa bi u tom slučaju već krajem naredne sedmice mogao biti raspisan konkurs za upis studenata na drugi ciklus studija na Univerzitetu u Banjaluci.

"Vjerujem da će Vlada donijeti tu odluku. Još ima vremena da se zimski semestar drugog ciklusa završi na vrijeme", rekao je Stanić.

On je istakao da će ubuduće od Vlade RS tražiti da se istovremeno donese odluku za upis studenata na prvi i drugi ciklus studija i to u maju 2012. godine, kako bi imali takvu odluku za školsku 2012./13. godinu.

Predsjednik Unije Studenata RS Gordan Balaban istakao je da je ove godine čitav Univerzitet trebalo da bude pod fazom drugog ciklusa izvođenja nastave, s obzirom da je na većinskom dijelu studija prvog ciklusa izašla prva generacija studenata po bolonjskom procesu.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je ovdje nastao problem jer je došlo do "igre gluvih telefona" na relaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS i Univerziteta.

Prema njegovim riječima, rektor Stanić bi trebalo sutra u 8,00 časova da o ovom problemu razgovara sa ministrom prosvjete i kulture RS Antonom Kasipovićem.

Balaban očekuje da će na sjednici Vlade RS narednog četvrtka ovo pitanje biti riješeno i da će Vlada usvojiti odluku o raspisivanju drugog ciklusa studija za studente banjalučkog Univerziteta.

On je istakao da se u postojećoj situaciji studenti gube prava na stipendije, zdravstveno osiguranje i druga prava.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE